Ingen anledning till klimatångest

Gotland behöver inte vara rädd för framtida klimatförändringar.

Kanske går vi mot en ny liten istid på 2030-talet?, skriver insändarskribenten.

Kanske går vi mot en ny liten istid på 2030-talet?, skriver insändarskribenten.

Foto: Tore Meek/TT

Insändare2021-07-29 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett reportage i måndagens GA (26/7) målas igen upp en dystopisk bild om framtiden. Man hänvisar till en rapport från SMHI, som med stor sannolikhet bygger på datormodeller vilka hittills synnerligen dåligt lyckats förutspå framtida klimat. Till exempel borde det vara 0,5-1 grad varmare nu beroende på vilken modell man väljer? Oftast väljer man den mest extrema för att få ”önskad effekt”!

Man gör sken av att skyfallen i Tyskland skulle vara en effekt av den globala uppvärmningen. Men då ”glömmer” man bort att dylika översvämningar sker regelbundet 4-5 gånger per 100 år i Tyskland. På otaliga platser i dessa områden finns det markeringar på husväggar om hur högt vattenståndet var vid vissa tidpunkter, och högst har det varit på 1600 till 1800-talen. Det vill säga under den så kallade Lilla istiden. Detta är helt i linje med vetenskapen som säger att stormar uppstår på grund av temperaturskillnader, och uppvärmningen under de senaste decennierna har, som alla borde känna till vi det här laget, skett vid polerna och knappt något alls vid ekvatorn. Det vill säga temperaturgradienten har minskat och stormar har inte blivit varken vanligare eller värre enligt till exempel National Oceanic and Athmospheric Administration (NOAA) i USA eller International Disaster Database.

Man fortsätter att skrämmas med havshöjning i Sverige även om alla borde känna till att landhöjningen på det flesta platser i Sverige är större än havshöjningen. Gotland ligger på gränsen för att dessa tar ut varandra, och det jag kunna konstatera under de senaste åren då jag besökt och bott på Gotland är att till exempel vid Närsholm verkar havet mera sjunka än stiga.

Slutligen kan vi konstatera att enligt University of Alabama i Huntsvilles (UAHs) satellitmätningar har det inte skett någon uppvärmning sedan 1998. Satellitmätningar är ju den enda metoden att mäta hela planetens temperatur, medan termometermätningar inte ens täcker 10 procent (71 procent är ju hav). År 1998 var medeltemperaturen +0,48 gånger över medeltalet för referensperioden 1981-2010 och det var i praktiken samma som 2020 då den var +0,49. Det vill säga på 22 år har jorden inte värmts upp det minsta. Bara år 2016 hade en högre medeltemperatur (hela 0,04 gånger), alla andra år en lägre! 

Vi kan fortsättningsvis konstatera att sedan februari 2020 har månadsmedeltemperaturerna sjunkit hela 0,7 gånger. Detta är helt i linje med det som oberoende sol- och molnforskare sagt redan i över 10 år, till exempel doktor Valentina Zharkova, professor vid det brittiska Northumbria-universitetet och doktor Henrik Svensmark vid Danish National Space Center. Den nya solcykeln som startade för ett år sedan fortsätter att vara extremt passiv, vilket historiskt alltid betytt ett kallt klimat. Därför förutspår dessa forskare att vi går mot kallare tider, inte varmare. Kanske en ny liten istid på 2030-talet? Den som lever får se, men att sätta alla ägg i samma korg och kasta miljarder på ett uppvärmningscenario som inte funnits på 22 år låter milt sagt dumt.