Att satsa på ishockey är att satsa på pojkar och män

Regionstyrelsen vill i brinnande ekonomisk kris låna ut en kvarts miljard till Visby Roma i ett juridiskt tveksamt upplägg för att gynna sporten hockey på ön.

"De elitambitioner som klubben uttrycker gäller killarna. De som syns och verkar och satsas på i klubben är killarna. De kvinnliga spelarna är bokstavligen osynliga i alla klubbens kanaler", skriver signaturen arg mamma och ifrågasätter den stora satsningen på ny ishall i Visby.

"De elitambitioner som klubben uttrycker gäller killarna. De som syns och verkar och satsas på i klubben är killarna. De kvinnliga spelarna är bokstavligen osynliga i alla klubbens kanaler", skriver signaturen arg mamma och ifrågasätter den stora satsningen på ny ishall i Visby.

Foto: Anton Swärdhagen

Insändare2024-10-27 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen annan idrottsförening på ön får samma möjlighet. Det rimmar mycket illa med regionens jämställdhetsambitioner. 
I rapporten ”Svensk Ishockeys flick- och damsatsning från 2021” skriver Swehockey att av totalt 63 658 spelarlicenser så innehas bara 7 020 avflickor eller kvinnor, alltså 11 % av alla spelare på nationell nivå. 

I rapporten ”Fullt lag” publicerad av Swehockey sammanfattas i följande citat att ”Ishockeyn har, traditionellt sett, varit manligt könskodad. Denna norm inverkar negativt på kvinnors inflytande samt flick- och damverksamhetens utveckling inom ishockeyn. Tydliga uttryck för det är machokultur, sexism, homofobi, misogyni, infantilisering, trivialisering, misstänkliggörande och övergrepp. I och med detta går också ishockeyn miste om många potentiella aktiva, som därför inte vill befatta sig med sporten. Även aktiva på flick- och damsidan förefaller bli negativt påverkade, under det att en konsekvens tycks kunna bli att de internaliserar bilden av sig själva som mindervärdiga”. 

I enkätundersökningen i rapporten visas att 81% av kvinnorna instämmer helt med att ishockeyn premierar maskulinitet.
Men det här gäller förstås inte här på Gotland, och det här ishallsbygget är lika mycket för de gotländska tjejerna. Eller? På Visby Romas hemsida kan man se uppställningen för A-laget, j-20 och j-18 lagen, som alla uteslutande består av pojkar. Alla tränare är män. Alla equipment managers och team managers är män. Sportchefen är en man. Av styrelsens sex medlemmar finns två kvinnor. På Visby Romas Facebooksida finns det med skrämmande få undantag uteslutande bilder på pojkar och män på isen, samma sak på deras Instagram. 

Det är säkert så att Visby Roma vill väl och gärna ser fler kvinnor i sporten här på ön. Det undantar inte från faktum att de elitambitioner som klubben uttrycker gäller killarna, att de som syns och verkar och satsas på i klubben är killarna. De kvinnliga spelarna är bokstavligen osynliga i alla klubbens kanaler. 

Att regionstyrelsen vill låna ut en kvarts miljard (!) till hockeyn på ön i en tid av djup ekonomisk kris där tandvården läggs ner, bostadsbristen är stor och grundvattnet sinar är inte bara helt oansvarigt, det är också att fullkomligt satsa på en sport av och för killar i en tid där vi i forskningen ser att tjejer rör sig mindre och mår allt sämre psykiskt.