Ingen självreglering, alla måste acceptera kontanter

Det absolut bästa beslutet för de flesta i landet är att fastställa att alla måste acceptera kontanter.

 Lagstifta att alla måste ta emot kontanter för att minska de  ekonomiska problemen  i Sverige.

Lagstifta att alla måste ta emot kontanter för att minska de ekonomiska problemen i Sverige.

Foto: Stig Wiklund

Insändare2024-07-08 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan en sådan lag kommer på plats kommer många att tvingas fortsätta att ha ett rent helvete när det gäller deras ekonomiska situation, därför är det inte rimligt att vänta längre med en lagändring att alla är skyldiga att ta emot kontanter.
Nästan dagligen rapporteras om äldre som lurats av bedragare att lämna ut sina uppgifter som ger bedragare tillgång till deras pengar på banken. Den ekonomiska följden blir katastrofal för den som drabbas när kontanter inte längre fungerar.


Ronny, som är pensionär och lever i ett digitalt utanförskap har av folkbokföringsmyndigheten Skatteverket förhindrats skaffa ID-kort då de vägrar acceptera hans enda betalningsmedel som är kontanter. JO har begärt en förklaring av Skatteverket. Ronny har även polisanmält Skatteverket.
För en tid sedan kom han på kant med sin bank när hans bankkort, utan hans förskyllan, hade blockerats av banken. 
Sin pension har han inte fått ut på nästan 2 år och Ronny har inte kunnat betala sin skatt vilket innebär att han hamnat hos kronofogden trots att han hade ett stort överskott på skattekontot som mer än väl täckte skatteskulden.
Skatteverket beordrade utmätning av 2000 kr trots ett 5-siffrigt överskott på skattekonto. Ronny förvägrades rättslig prövning för såväl Skatteverket som förvaltnings- och kammarrätten avvisade ärendet som icke överklagbart. 
Ronny har upprepade gånger utsatts för utmätning med betalningsanmärkning från Skatteverket för cirka 2000 kronor som Skatteverket vägrar ta emot i form av statsvalutan.


Ronny har fråntagits möjlighet att förflytta sig med eget fordon på grund av kontantvägrande myndighetsutövning av privatiserade bilprovningar. 
Ronny har av såväl Rättshjälpsmyndigheten som Rättshjälpsnämnden förvägrats att ens ansöka om hjälp till anlitande av juridiskt ombud för rättsprövning av sin rätt till pensionsutbetalning, vilket bryter mot EU-stadgans artikel 47 och Europakonventionens artikel 13 (se Regeringsformen 2:19). 
Ronny har vägrats hjälp av juridiskt ombud för anmälan av den så kallade rättsstaten Sverige till prövning mot EKMR artikel 13 i Europadomstolen.
När det är så stora problem med nuvarande bestämmelse undrar jag varför regeringen med en dåres envishet vägrar att lagstifta att alla måste acceptera kontanter?