Ingenting blir bättre med gårdsförsäljning

Har läst ett flertal insändare om gårdsförsäljning av alkohol. Det viktiga för mig är att Systembolaget blir kvar.

"Bara en liten undran då ölet, vinet och spriten garanteras säljas på närmaste systembolag, vad blir bättre med gårdsförsäljning?".

"Bara en liten undran då ölet, vinet och spriten garanteras säljas på närmaste systembolag, vad blir bättre med gårdsförsäljning?".

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-06-26 09:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara en liten undran då ölet, vinet och spriten garanteras säljas på närmaste systembolag, vad blir bättre med gårdsförsäljning? Efter att ha läst den sista insändaren från Centerpartiet hänger jag inte med riktigt.

Deras önskar verkar vara en tillbakagång till tiden när patron sitter i syrenbersån med en helflaska renat och en solvarm, ljummen Loranga till groggvirke. När det kallas till middag, en välkryddad, vällagad söndagsstek är drycken en söt, sliskig Parador inköpt i bygdens egna Ica-butik. Skrämmande läsning för oss som uppskattar mat och vin som passar ihop.

Märkligt att någon kan önska detta nu när många svenskar tycker om ett gott vin som passar till maten. Skulle inte närmaste systembolag ha varan i sitt sortiment, är det bara att beställa. Flaskan eller boxen finns att hämta inom några dagar på det Systembolaget där du önskar hämta din flaska. En fantastisk service som ingen gård eller matbutik troligen kan matcha.

Det kan bli bättre än så när du kanske varit på resa i Italien och fått smaka på ett utsökt vin där du lite senare tänker att det skulle passa till festen du ska bjuda till. Vinet finns inte i Systembolagets sortiment upptäcker du. Inga problem när vi har Systembolaget kvar, bara att beställa som privatimport. Systembolaget kontaktar vingården i Italien för att få ett pris som du har att godkänna och några dagar senare hämtar du ut vinet på det bolag som du angett vid beställningen.

Priset är det säkert någon som tänker blir det konkurrens mellan flera butiker så måste det bli billigare. Nja, det är inte riktigt säkert när vi har en så stor importör som Systembolaget.

Har varit på vinprovning hos bodegan Roda som ligger nära staden Haro i Riojadistriktet Spanien. De sa köp inte vinet här utan köp när ni kommer tillbaka till Sverige. Bodegan Roda kunde inte matcha Systembolagets pris. Märkligt, men anledningen skulle vara mängdrabatt.

Till sist en vädjan till de politiker som ska fatta beslutet. Tänk till, det blir inte bättre av att försämra för Systembolaget där risken finns att lönsamheten börjar sjunka och butikerna börja stänga ner.