Nej, sjukvården på Gotland är inte synkroniserad
Nej, det finns ingen som tar något helhetsansvar för patienten. Tunnelseende, stuprörstänkande och fragmentisering är vad som gäller. Ofta får patienten otillräcklig hjälp eller ingen adekvat hjälp alls.
Nej, alla läkare bryr sig inte. Det där är inte mitt bord.
Nej, alla läkare är inte skickliga. En del av dem borde inte vara verksamma som läkare.
Nej, patient och anhöriga får inte den information och vägledning eller det stöd de behöver.
Nej, det finns ingen trygg läkemedelsförskrivning. Det finns mycket stora brister i läkarnas kunskaper i farmakologi (läkemedelslära). Två grupper som drabbas speciellt hårt är multisjuka och äldre. Är man då multisjuk och äldre drabbas man extra hårt. Olika läkare skriver ut olika preparat för olika sjukdomar och ingen följer upp och tar det övergripande ansvaret för hur alla dessa läkemedel samverkar.
Vissa läkemedel påverkar varandra på ett mycket negativt och farligt sätt och leder till stort lidande för patienten. 15 procent av alla inläggningar av äldre på sjukhus har läkemedelsrelaterade orsaker. För en del äldre leder läkemedelskomplikationer till döden.
Ja, det finns undantag – skickliga läkare som tar ansvar, som inte ger sig utan remitterar till andra specialister för att få fram rätta diagnoser och rätt behandling. Som följer upp läkemedelsbehandlingar och andra behandlingar. Som informerar, återkopplar, lyssnar och ger stöd. Som bryr sig.
Dessa läkare finns, men de är av en sällsynt sort. Den trygghet i sjukvården – som egentligen skulle vara självklar – finns nästan inte alls. Dessvärre.