Arbetet med att ta fram kunskap om nuläget i våra verksamheter i kommunal förskola och grundskola, inom ramen för projektet Framtidens förskola och grundskola, har pågått sedan hösten 2019. En nulägesrapport presenterades för barn- och utbildningsnämnden i april 2020. Där lyfte vi de utmaningar vi ser: lärarbrist, skillnader i skolornas förutsättningar att bedriva utbildning (till exempel behörighetsläget bland lärare, avsaknad av specialsalar, ojämnt fördelade elevhälsoresurser), skillnader i elevresultat, begränsade ekonomiska resurser med mera.
Nu finns det ett färdigt förslag på ny organisation för förskolan och grundskolan, som vi vet att det finns ett stort intresse av bland allmänhet, media och inte minst berörda vårdnadshavare och elever.
Det finns några felaktiga antaganden som gjorts av insändarskribenter och florerat i sociala medier som jag vill kommentera:
• Nej, vi tror inte att den föreslagna organisationen kommer att lösa hela problematiken med lärarbristen. Vi jobbar också med frågan på andra sätt som finns beskrivna i vår kompetensförsörjningsplan. Lärarbristen är något som rör många andra aktörer som lärosätena och Sveriges Kommuner och Regioner.
• Ja, behörighetsläget på våra skolor är relativt gott i dag. Men vi kan inte blunda för Skolverkets dystra prognos om att vi behöver rekrytera 700 lärare, när vi har ett läge där inte tillräckligt många studerar till lärare. Vem ska ersätta de som går i pension de närmaste åren?
• Nej, vi tycker inte att vi har dåliga skolor på Gotland i dag. Men vi ser att det finns skillnader.
• Vi säger inte heller att små skolor är lika med sämre kvalitet. Skolstorleken i sig har en begränsad betydelse för studieresultaten. Det är fler faktorer som spelar roll – exempelvis föräldrars studiebakgrund. Men en skola med få elever är mer sårbar vad gäller kvalitet. Upp- och nergång i elevflöden, fritt skolval, andel behöriga lärare, elevers behov av särskilt stöd och tillgång till elevhälsa är faktorer som har större effekter på kvaliteten i en liten skola.
• Och så var det lärarlönerna. När vi jämför 2019-års lönenivåer med riket ligger våra förskollärare och lärare i årskurs 4-6 ligger närmast i paritet med medianvärdet. För alla lärare i årskurs 1-9 ligger medianlönen efter årets löneöversyn på cirka 36 000 kr/mån. Regionen kommer fortsätta att prioritera lärarnas löner.
Hela förslagshandlingen hittar du på Region Gotlands hemsida i dag den 23 september:
www.gotland.se/bunkallelser