Inte bara sommarboende som är emot

Vi känner oss kränkta av de återkommande anonyma insändarna om stenbrottet i Klinte.

"år livskvalitet verkar inte vara något värd alls var sig för er SMA eller regionen. Ni kan inte ens stå för era åsikter".

"år livskvalitet verkar inte vara något värd alls var sig för er SMA eller regionen. Ni kan inte ens stå för era åsikter".

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2021-02-18 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni påstår att det bara är sommarboende som inte vill ha sina semestrar förstörda av buller och trafik. Har ni brytt er om att prata med någon av oss åretruntboende om hur vår situation kommer att försämras? Vår livskvalitet verkar inte vara något värd alls var sig för er SMA eller regionen. Ni kan inte ens stå för era åsikter. Vi är inte emot stenbrytningen som den är nu och det som det redan finns tillstånd för. Vi vet alla att kalken behövs.                                       

Vi flyttade in här på Lilla Snögrinda 1.45 den fjärde juli 1968. Den trafik som var då och den som är nu går inte att jämföra. Hade vi kunnat sia in i framtiden hade vi inte köpt det här huset. Det ligger bara fyra meter från vägen. Trafikbullret det är redan nu påtagligt. Utomhus går det inte att föra ett samtal om det passerar tunga eller andra bullrande fordon. 

Inomhus så missar man vad som sägs på teven när tunga fordon passerar. Trodde det skulle bli lite bättre när det blev 40 förbi oss. Men det är inte många som håller 40. Med den utökade trafik som kommer att bli kommer det att bli outhärdligt. Vi får buller från två håll. Dels från verksamheten i brottet dels från vägen. Sova för öppet fönster som vi gör större delen av året kommer vi inte att kunna göra.

Vi har egen brunn och det är rätt så många som har det runt om stenbrottet. Vi riskerar att bli av med vattnet eller få det förstört. Det är redan flera som fått påverkan i sina brunnar. Vi kan inte borra djupare för då får vi saltvatten. Vår brunn ligger precis på gränsen för det. Den är femtioåtta meter djup. Det är vi som ska stå för bevisningen om det värsta händer och det har vi inga ekonomiska muskler till. 

Den sommarboende som ni syftar på är en mycket duktig person att få hjälp av med att skriva olika inlagor till domstol, region, tidningar etcetera. Ska vi då inte ha rätt att ta emot den hjälp han erbjuder oss bara för att han är sommarboende. De sommarboende har all rätt att yttra sig och tycka i det här också för det gäller deras miljö om också inte över hela året.

Vi är sjuttio plussare som det heter nu för tiden. Fram till att vi fick veta vad som var på gång så trodde vi att vi hade en fastighet som skulle vara hyfsat lätt att sälja och skaffa ett annat boende den dag vi inte orkar med det här. Vi levde i den tryggheten. Den tryggheten har tagits ifrån oss helt och hållet. Hälsan påverkas av det här. Därför känner vi oss väldigt kränkta av dem som inte ens skriver ut sina namn. Ni har all rätt att tycka men stå då för det.