Inte bättre att stenen utvinns utomlands

Insändare2020-08-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt samhälle behöver kalksten för att fungera. I väldigt många produkter vi använder i vår vardag används kalk i framställning: Till rening så att produkter kan bli livsmedel och i vidareförädling. Vid tillverkning används kalk till nästan allt: papper, tidningar, byggmaterial, järn och plast. Kalk finns på Gotland och är nära till hands för export till länder runt Östersjön. Det ger arbetstillfällen till Gotland. 

Åretruntjobb visar sig vara vår väg ur coronakrisen. Den begränsade arbetsmarknaden på Gotland klarar inte den påfrestning som pandemin leder till. Vi har varit duktiga på att begränsa coronavirusets spridning så här långt men hade inte myndigheter ändrat sig inför sommaren hade det förmodligen sett än värre ut både för jobb och välfärd. 

Många lever direkt och indirekt av jobben från stenindustrin och vi är duktiga på att ta fram högkvalitativa produkter. Givetvis är utvinning av produkter belastande för miljön men det blir inte bättre för att stenen utvinns utomlands, i länder med svagare miljölagar. Vi är inte ärliga om vi bara hämtar sten utomlands och inte ser belastningen där. Vi måste se till det långsiktiga hållbara och lita på att regler och lagar följs i Sverige.  

Utvinning kommer aldrig att bli särskilt vacker, men den behövs för att få material. Ett stenbrott ska i första hand vara en säker arbetsplats. Återställningsplanen ska återskapa brottet och många besöksmål på Gotland är i dag tidigare kalkbrott. 

Motståndare bildar opinion mot brytning men tycks ändå inte tänka vad konsekvensen av ett stopp på Gotland innebär: Färre arbetstillfällen, och att stenen bryts någon annanstans, med betydligt större miljöpåverkan och under sämre arbetsförhållanden. Är det bättre för klimatet och miljön?

Åretruntjobb behövs på Gotland och kalksten finns. Låt oss ta vara på den på ett ansvarsfullt sätt för att trygga arbetstillfällen, klimat och miljö.