Så klart, 30 års verksamhet står på spel, ännu mer av Gotland ska bort och vårt gemensamma grundvatten riskeras. Just det blir ju i och för sig inte bättre av att man minskar koldioxidutsläppen.
Men att ta ansvar för annan miljöförstöring, gör man det? Man kan förstöra grundvatten också genom att göra sig av med miljöfarligt avfall i naturen. Ett bra exempel är det som skedde för ett år sen, när CKD dumpades på två grusvägar inom skyddsområde för Visby vattentäkt. Utan tillstånd.
CKD står för Cement Kiln Dust och kallas också flygaska. Det är en restprodukt från förbränning i cementugnarna och innehåller ämnen som är hänförliga till vad som har eldats, ofta osorterade sopor från hela världen.
När detta tilltag uppdagades och människor och myndigheter började rota i saken kom det fram att så här har man gjort tidigare, på flera ställen på Gotland, säger Heidelberg själva. Man levererar ut CKD och låter en entreprenör fräsa ner det i det befintliga gruset och sen levereras cement som i sin tur ska fräsas ner och ”binda” avfallet.
Resultatet påstås bli en jättefin, slät ”betongväg”. Hur väl det är blandat och vad som sker när man behöver underhålla vägen, det får framtiden utvisa. Vad som eventuellt läcker från materialet under tiden får högre makter sia om.
Det som hände i vattenskyddsområde för Visby vattentäkt, är att nerfräst CKD blev liggande öppet för väder och vind i 8 månader innan det kom dit cement. Vad som under tiden läckt från materialet behöver vi inte be högre makter att sia om, det ser vi nu när prover från de enskilda vattentäkterna i närheten visar förhöjda värden av allehanda metaller, bland annat bly och zink. Vad eventuella prover visar för Visby vattentäkt är oklart men de flesta människor inser nog att hur grundvattnet rör sig under oss är inte enkelt att vare sig fastställa eller påverka.
Det intressanta i sammanhanget är att Heidelberg efter det här debaclet ändrade sina rutiner och ska framöver inte leverera miljöfarligt avfall separat utan om det nödvändigtvis ska ut i naturen ska det först blandas med cement innan det läggs på vägar och andra ställen. Okej, men varför tog man inte genast sitt ansvar och körde bort avfallet utanför Visby, när det blev liggande öppet och oskyddat? Det hade kanske bidragit till trovärdigheten i Heidelbergs flotta kampanj att ”värna miljön”. Det kanske inte är för sent än.