Inte meningen att porta partier

Svar på insändaren ”SSU Gotland släpps inte in på skolan”.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör.

Foto: Malin Stenström

Insändare2022-11-26 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare som publicerades på helagotland.se 22 november beskriver Ida Nordahl, ordförande SSU Gotland, att tröskeln för att få komma in i gotländska skolor för att få prata med eleverna om politik och demokrati är för hög. Antingen alla eller så inget ungdomsförbund, är hennes tolkning utifrån svar som getts av tillfrågade skolor. När jag läser detta blir jag bekymrad. Jag håller med Ida Nordahl om vikten av att värna ungdomarnas åsikter och möjlighet att påverka. 

Skolan har ett demokratiuppdrag. Med det sagt vill jag också understryka att skolan inte är en allmän plats och politiska partier kan inte på eget bevåg komma till skolor för att sprida sina budskap. Att bjuda in politiska partier till skolan är ett av många sätt att arbeta med det demokratiska uppdraget som skolan har. Rektor bedömer om det är lämpligt och i enlighet med elevernas bästa. 

Bestämmelsen om objektivt urval utgår från objektivitetsprincipen i regeringsformen, som skolan måste följa. En skola som bjuder in politiska partier måste göra det på ett sakligt och opartiskt sätt. Ett objektivt urval av partier innebär att bjuda in alla partier som är representerade antingen i riksdagen, kommun- eller regionfullmäktige eller i Europaparlamentet. Skolan får bjuda in politiska partier även utifrån ett annat urval, om det är objektivt. Men det är viktigt att skolan inte väljer urvalskriterier för att undvika ett visst politiskt parti. Att göra så strider mot objektivitetsprincipen. 

Jag beklagar att Ida Nordahl mött och upplevt ett generellt förbud mot besök från politiska partier i skolan. Jag kommer att lyfta frågan internt och hoppas att vi kan ha en bra dialog framåt i den här frågan.