Vi känner igen nationella uttryck som ”vi tar ansvar för Sverige” och "en sund ekonomisk utveckling bygger på långsiktighet”. Något som väl också bör gälla på lokal nivå?
Efter att ha tagit del av beslut angående ishall och det upplägget som skissats på står det, enligt mig, rakt i motsats till ovanstående.
(Vi bortser här ifrån behov av ny ishall då det är otvivelaktigt att Visby har behov av det.)
Det som bör ifrågasättas är två saker, upplägget och tidpunkten utifrån rådande ekonomisk situation för Region Gotland.
Ett upplägg som innebär att regionen lånar av Kommuninvest för att låna ut pengar till Visby Roma, bistår med årliga driftbidrag för att täcka driftskostnader (ränta och amorteringar till exempel) till något man inte äger (ishall).
Fritt översatt på individnivå, jag lånar pengar av min bank för att låna ut till min granne till bygget av en swimmingpool. Sedan skickar jag bidrag till honom så han kan betala mig för ränta och amorteringar och i slutändan äger han poolen. Lysande ide, om man vore ”grannen".
I ett läge då regionen, enligt Region Gotlands ekonomidirektör lånar till driften, är väl tidpunkten illa väl vald för ge sig hän åt ekonomiska utsvävningar vad gäller att agera bank gentemot Visby Roma.
Behovet av ny ishall finns, det råder inget tvivel om. Men den ska ägas av Regionen och den ska uppföras utifrån medborgarnas behov, vid en tidpunkt då ekonomin tillåter. Det är att ta politiskt ansvar och föra en sund och långsiktig ekonomisk politik.
Uppenbarligen har Moderaterna på Gotland tappat kompassen vad gäller ovanstående kärnvärden för M och med möjligheten att få sitta i förarsätet bredvid Socialdemokraterna är man är beredd blunda för rena tokigheter. Men det är lätt i förälskelsefasen.
Som medborgare, skattebetalare och moderat i hela mitt liv blir man förvirrad. Något som andra med samma preferenser kanske också kan identifiera sig med.