Jag bor i Visby och veckopendlar till Stockholm i arbetet som forskare och läkare vid Karolinska Institutet och Universitetssjukhuset. På grund av klimatförändringarna har jag sedan en tid tillbaka valt att åka färja och pendeltåg till arbetet istället för flyg och taxi. IPCC-rapporten som släpptes i somras visar att vi kommer att få svårt att klara 1,5-gradersmålet som sattes i Paris och nu är frågan om vi ens klarar 2 eller 3 graders uppvärmning. System- och livsstilsförändringar kan inte vänta utan måste ske nu, för vår egen skull men allra mest för att våra barn och barnbarn ska få en ärlig chans.
I min forskning studerar jag effekten av klimatförändringar på hälsa och det finns tydliga kopplingar mellan värmeböljor och ökad dödlighet och sjuklighet. Covid-19-pandemin visar att det sätt vi vant oss vid att resa runt jorden innebär en stor risk för fortsatt smittspridning och framtida pandemier. Det myckna resandet är också problematiskt av andra skäl.
För att begränsa fortsatt klimatförändring och ökade temperaturer måste vi tillsammans minska vårt koldioxidavtryck med 7,5 procent per år den närmaste 10-årsperioden. Transporter utgör en stor utsläppskälla av koldioxid och det ställer höga krav på ett glesbebyggt land som Sverige och särskilt för oss som bor på Gotland.
Här måste vi snabbt hitta alternativ till fossila bränslen men även se över vårt resande både i arbetet och privat. Den minskning i resandet med flyg som vi sett i samband med Covid-19-pandemin kan vi nu använda för att ställa om vårt resande även i framtiden. Här har nya digitala mötesformer, miljövänliga destinationer och hemester visat vägen.
När jag kollar in mitt eget koldioxidavtryck så utgör färjeresandet en stor utsläppskälla av koldioxid, även om Destination Gotland nu gått över till gasdrivna färjor. Eftersom det sannolikt kommer att dröja innan allt båtbränsle är fossilfritt är det viktigt att se till hur vi på annat vis kan minska utsläppen från färjan. Genom att minska hastigheten marginellt skulle vi halvera eller åtminstone kraftigt reducera våra koldioxidutsläpp från färjeresorna. Det är jag beredd att göra alla dagar i veckan.