Frustrerande besparingar på Tingsbrogården

Vill skriva några rader om den oro och frustration jag som anhörig känner angående besparingar på Tingsbrogården.

Tingsbrogården i Bro, där Karin Axelssons pappa bor. Hon undrar:  "Följer regionen socialtjänstlagen så att de boende verkligen får den vård och omsorg som står i lagen?"

Tingsbrogården i Bro, där Karin Axelssons pappa bor. Hon undrar: "Följer regionen socialtjänstlagen så att de boende verkligen får den vård och omsorg som står i lagen?"

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-11-04 11:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min pappa, som snart är 97 år, bor på Tingsbrogården och har ett stort hjälpbehov. Han behöver hjälp med allt.

Matningen tar lång tid eftersom han har vissa sväljsvårigheter. 30-45 minuter. Det har personalen inte tid med eftersom andra boende också behöver hjälp. Alltid för lite personal som jobbar. Ofta ovana vikarier som inte kan rutinerna och som gör de boende oroliga. 

Pappa behöver hjälp med förflyttningar och personalen använder lift, men ofta förflyttar personalen pappa ensamma och då är olycksrisken stor. Han sitter väldigt illa i rullstolen på grund av detta och personalen får inte heller lyfta eller korrigera honom i rullstolen.

Han sitter hopsjunken vid måltiden. Pappa kan inte tala för sig och ofta får han inte kaffe på grund av tidsbrist. Pratstunder eller social samvaro hinns inte med. Jag besöker pappa flera gånger i veckan så jag ser verkligheten!

Vem kontrollerar att socialtjänstlagen följs?
Följer regionen socialtjänstlagen så att de boende verkligen får den vård och omsorg som står i lagen?

I samhället i övrigt är det hårda kontroller och lagar som skall följas. Gör du inte det får du böter eller fängelse.

Förr gjordes vårdtyngdsmätningar som följdes upp och personalstyrkan justerades efter behovet. Varför behandlar regionen gamla och sjuka, som betalar hela sin pension och mer därtill, på det här viset? 

Regionen tycker att personalen på Tingsbrogården kan ”slita” och bryr sig inte det minsta om deras hälsa och arbetsmiljö. Tjänster som fattas tillsätts inte och på helgerna skall det vara en fast personal på varje avdelning och en personal skall gå mellan två avdelningar. En så kallad ”storlöpare” skall sedan gå mellan fyra avdelningar. På vardagar kommer bemanningen att minska från tre personal till två. Det finns ett fåtal vikarier att ringa till vid behov. 

Vad gör regionen för att rekrytera personal inom äldreomsorgen?  

Vi som är anhöriga vill att våra närstående får så bra och god vård och omvårdnad som de har rätt till!