Jämställdhet ger utveckling

Insändare2021-03-08 05:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationella Kvinnodagen 8 mars instiftades 1910, firas i Sverige sedan 1912 och togs 1978 upp som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Kvinnors situation uppmärksammas alltså en dag per år. Är då de övriga 364 männens dagar? Ibland kan det kännas så. Blickar man bakåt i tiden var det så. Blickar vi ut i världen är det så.

Sverige ligger väl framme i jämställdhet numera. Men det dröjde till 1921 innan kvinnor fick rösta i val – långt efter Finland (1906), Norge (1913), Danmark och Island (1915). Det var starka kvinnor som drev rösträttskampen: Fredrika Bremer, Lydia Wahlström, Elin Wägner, Anna Whitock. Då, 1921, valdes fem kvinnor in – en i Första kammaren, fyra i Andra kammaren. I dag är Riksdagen nästan jämställd (46 procent kvinnor), de tre vice talmännen är kvinnor. Det finns några länder som övertrumfar Sverige med kvinnlig representation: Rwanda 61 procent och Kuba 53. I Latinamerika sker en snabb ökning. 

Sveriges regering är helt jämställd. Dock släpar näringslivet efter. Männen bevakar sina positioner.

I stora delar av världen brister jämställdheten i parlamenten. Det finns värstingländer som Kuwait (3 procent), Oman (1) och Qatar (noll) – arabländer med inskränkt kvinnosyn. Flera stora länder ligger hopplöst efter: Indien (12), Ryssland (16), USA (19) och Japan (9).

Med siffror får man fatt på orättvisorna. En stor majoritet av världens kvinnor är till exempel fast i oavlönat hushållsarbete. Uppemot 100 miljoner kvinnliga migranter arbetar i västvärldens hem. Kallas ibland ”EU:s pigor”.

Det finns siffror som upprör, som att 600 -700 kvinnor per dag dör i barnsäng. Fattigdomssjukdomar handlar ofta om brist på jämställdhet.

Men trendbrott kan vara på väg genom FN:s Millenniemål för att förbättra kvinnors och flickors hälsa och att minska fattigdom. Men krig och flykt bromsar en solidarisk utveckling liksom klimat- och miljöhot. Och våld i nära relationer. 

Jämställdhet skapar konkurrensfördelar i olika sammanhang. Att satsning på kvinnor och flickors utbildning bidrar till utveckling. Jämställdhet är nyckeln till utveckling och ett bättre liv för alla.