Jämställdheten måste vinnas av varje generation

Den 8 mars så är det den internationella kvinnodagen.

I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, mördas kvinnor fortfarande av sina män.

I Sverige, ett av världens mest jämställda länder, mördas kvinnor fortfarande av sina män.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-03-05 08:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är 111 år sedan det startade för att uppmärksamma ojämställdhet mellan män och kvinnors världen över.
Sverige är i dag ett av världens mest jämställda länder. Generationer av modiga kvinnor och några män har tagit strid för det som vi i dag ser som en självklarhet. Kvinnlig rösträtt, fri abort, barnomsorg och en naturlig plats på arbetsmarknaden, detta kom inte till av sig självt eller utan motstånd.

Men i ett av världens mest jämställda länder mördas kvinnor fortfarande av sina män. Flickor lever under hedersrelaterat förtryck och våld. Kvinnor får sämre vård än män och kvinnodominerade yrken präglas ofta av både låga löner och en arbetsmiljö som lämnar mycket i övrigt att önska.

Det var för ganska precis ett år sedan vi till fullo förstod att vi befann oss i en pandemi och restriktioner infördes för att rädda liv.
Nu ett år senare så ser vi att våld i nära relationer ökar och drabbar kvinnor och barn.

Ute i världen har restriktionerna lett till en klar överdödlighet i fattiga länder till följd av nedstängningar, inte av corona. Det är en stor ökning där kvinnor dör i barnsäng och nyfödda under förlossningen.
Och när skolorna stängs i fattiga länder så har miljoner små flickor tvingats in i barnäktenskap. Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats.

Den högernationalistiska våg som sveper över delar av världen har gjort inskränkningar av kvinnors rättigheter till en egen paradgren. Män med makt och totalitära ambitioner tar sig rätten att bestämma över kvinnors kroppar och använder sin makt för att ta ifrån kvinnor makt. De feministiska segrar som generationer före oss stridit för måste tyvärr vinnas igen av varje ny generation.


Det finns många som vill förlöjliga jämställdhetsfrågan och dra det till att bara handla om menskonst och barn som visst vill klä sig i blått och rosa. Att det är livsval som gör att det skiljer miljoner i livsinkomster mellan kvinnor och män. 

Nej, feminismen har inte gått för långt. Det finns många strider kvar att ta, och jämställdhet kan inte ses som en fråga som står för sig själv. Genuspedagogik har i vissa kretsar blivit ett skällsord och medan några mumlar “inte alla män” i var och varannan mening ser vi det som borde vara uppenbart för alla: det kvinnor både är och gör värderas allt som oftast alldeles för lågt. 
Miljöpartiet är ett feministiskt parti, vi nöjer oss först när hela samhället är jämställt.