Allt fler pigga 90-åringar och några sköra

Johan Malmros (C) har skrivit en bra insändare om framtidens äldreomsorg på Gotland. Det är bara ett fel på den. Han påstår att ”Socialnämndens ordförande, Håkan Ericsson (S) har varit passiv.”

”Efter kraven på scheman som säkrar dygnsvila och bemanning efter behov, har vi sett att våra scheman inte är så smarta som vi önskar. Det jobbar vi nu med intensivt”, skriver Håkan Ericsson (S) ordförande socialnämnden,

”Efter kraven på scheman som säkrar dygnsvila och bemanning efter behov, har vi sett att våra scheman inte är så smarta som vi önskar. Det jobbar vi nu med intensivt”, skriver Håkan Ericsson (S) ordförande socialnämnden,

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2025-02-03 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Malmros har varit andre vice ordförande i socialnämnden under de två åren som jag varit ordförande. Då borde han känna till att jag, Socialdemokraterna och Moderaterna på vartenda sammanträde diskuterat och drivit på om precis alla de punkter som Johan Malmros tar upp i sin insändare.
Vi är klämda av de två utmaningarna en pressad ekonomi och en demografi där antalet äldre ökar, men antalet i arbetsför ålder minskar.

Efter kraven på scheman som säkrar dygnsvila och bemanning efter behov, har vi sett att våra scheman inte är så smarta som vi önskar. Det jobbar vi nu med intensivt. Vi jobbar hårt med att vårt system med arbetsplatsträffar och samverkan med facket ska fungera maximalt. Vi har åtta friskfaktorer där en är vikten av delaktighet och påverkan för personalen. Och vi har ett flerårigt projekt för att stärka våra enhetschefer att vara trygga förändringsledare.
De första tre punkterna i Johan Malmros lista har den politiska majoriteten med S och M drivit synnerligen aktivt. 

Vi har en 10-årsplan för utbyggnad av särskilda boenden. Nu förändras efterfrågan på äldreomsorg. De som är födda på 1940- och 1950-talet som närmar sig 80 år har inte samma efterfrågan på särskilt boende. Vi har idag ingen kö till särskilda boenden och efterfrågan på hemtjänst och hemsjukvård ökar bara lite grand. 

I framtiden verkar vi få allt fler 90-åringar, som är pigga och bor hemma. Möjligen behöver de hemtjänst och hemsjukvård. Andelen äldre som behöver särskilt boende, som är det sista boendet för de sköraste äldre, minskar.
Därför jobbar vi mer med förebyggande åtgärder, som seniorboenden. Jag var först att agera mot Gotlandshems försäljning av det fina seniorboendet på Gråbo. Vi ska inte ha färre, utan fler seniorboenden. 

Vi ser nu över hur vi kan jobba förebyggande med samlingsplatser och minska ensamheten för äldre på ön. Allt behöver inte ske i kommunal regi, vi har många ideella organisationer, som kan och vill samverka om detta.
I vanlig ordning slår centern och Johan Malmros in öppna dörrar med sin oppositionspolitik. Men jag gläds åt att centern stöder vår förändring av den framtida äldreomsorgen på Gotland.