Jordbruket behöver en nödmiljard

Priserna på el, bränsle, konstgödsel och soja är ett hot mot jordbruket.

Priserna på el, bränsle, konstgödsel och soja är ett hot mot jordbruket.

Foto: Bendiksby, Terje

Insändare2022-01-30 18:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läget inom jordbruket är allvarligt. Orsaken är de kraftigt stigande kostnader vi sett på el, bränsle, konstgödsel och soja. Nu behövs omedelbara insatser för att rädda svenska jordbrukare. 

Centerpartiet vill se att en extra nödmiljard betalas ut till drabbade jordbrukare, likt den insats som gjordes under torkan 2018. Det är helt avgörande för våra svenska bönder på kort sikt.

Centerpartiet var det enda parti som i sin budget föreslog en extra stödmiljard för att möta krisen 2022 – och vi tvingas tyvärr konstatera att det var nödvändigt. Nu måste regeringen agera.

De senaste månaderna har svenskt jordbruk drabbats hårt ekonomiskt, med anledning av de dramatiskt stigande priserna på el, bränsle, konstgödsel och soja. LRF har redan under hösten varnat för en kostnadschock på uppåt fyra miljarder kronor. Centerpartiet kräver nu att regeringen avsätter en miljard i extra stöd till svenskt jordbruk. Som enda riksdagsparti avsatte Centerpartiet i sin budget en miljard kronor i medfinansiering till landsbygdsprogrammet för 2022, men tyvärr gav inget annat parti sitt stöd till det under budgetbehandlingen. 

I dag tisdag lämnar vi ett skarpt utskottsinitiativ i Finansutskottet där vi försöker få majoritet för att tvinga regeringen agera. Vi kräver att regeringen skjuter till en miljard kronor i ett stödpaket, som ska fördelas som kompensation för stigande gödsel, foder, el och drivmedelskostnader. 

Kortsiktigt riskerar de stigande kostnaderna att leda till utslagna lantbruk på Gotland. Långsiktigt påverkar det även den gröna omställningen, eftersom viktiga investeringar för hållbarhet och klimatet kanske inte kan göras. Den här landsbygdsmiljarden är avgörande för jordbruket på kort sikt. Men svenska bönder behöver också bättre långsiktiga förutsättningar. Därför föreslår Centerpartiet även en biopremie som tar bort merkostnaden för biobränslen. Och att ett landsbygdsavdrag införs för att stärka jordbrukets klimatomställning och lönsamhet, såsom föreslogs i utredningen ”Vägen mot fossiloberoende jordbruk. Läget i jordbruket börjar bli kritiskt, snabba insatser behövs nu!