Kampen mellan det goda och det onda på Gotland

Här på Gotland pågår en kamp mellan det goda och det onda.

Insändarskribenten tackar "alla goda myndigheter, föreningar och människor för att ni kämpar för naturens rättigheter och grundvattnets bevarande på Gotland!".

Insändarskribenten tackar "alla goda myndigheter, föreningar och människor för att ni kämpar för naturens rättigheter och grundvattnets bevarande på Gotland!".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-11-02 14:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Striden gäller allas vårt livsviktiga grundvatten, arters utdöende, biologisk mångfald med mera.

Förra veckan pågick förhandlingar i mark- och miljödomstolen angående ett fyraårigt förlängt tillstånd för Cementa på File Hajdar. 

Följande myndigheter, föreningar med flera säger nej till fortsatt brytning: Naturvårdsverket, länsstyrelsen på Gotland, SGU, Vattenmyndigheten, Gotlands Biologiska förening, Gotlands Naturskyddsförening, Urbergsgruppen, med flera enskilda personer. Tack! Ni inser riskerna och ni vill bevara grundvattnet. Alltför många vattentäkter i Slite med omnejd har redan sinat eller upphört att existera.

Cementas dyra jurister kämpar på för miljardvinsterna och för fortsatt rovdrift av kalkstensberget. Och de verkar ha god hjälp av Region Gotlands jurist samt folket på vattenavdelningen. Under onsdagens förhandling hade juristen ett kort anförande. Hon avslutade med att svärta ner länsstyrelsens expert Bo Olofsson, professor vid KTH. Många med mig upplevde det som väldigt lågt och fruktansvärt uselt att angripa denna enormt kunnige person som kan allt om grundvatten, karstsprickor med mera. 

  • Heidelberg Cement har minst tre fabriker i Ryssland och de vägrar att stänga ner dessa. 
  • Hur många vet om att regionen har skrivit kontrakt med Cementa om båttransporter av vatten till ön, ifall det tar slut?
  • Cementa i Slite släpper ut näst mest CO2 i Sverige.
  • Cementa har inte fullgjort en del av sina skyldigheter enligt tidigare tillstånd vilka de beviljats. Därför har de vid flera tillfällen ålagts miljöbrottsviten på flera miljoner.

Till exempel otillåten lagring av bränslen, överskridna stofthaltsgränser vid 245 gånger mellan 2018-2020, ett flertal bränder med utsläpp av farlig rök och förgiftat släckvatten, överskridande av bullervärden under många år, användning av en starkströmsledning utan tillstånd. Mörkertalet är nog stort.

Hade Cementa varit en privatperson så hade de säkerligen dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten. 

Hur mycket mer kalkstensbrytning tål Gotland?

”Cementa överklagar och under tiden pågår kalkbrytningen på Gotland. Nu får ni skärpa er och omgående börja titta på en annan lösning, i stället för att utarma Gotland. Vill vi inte att det ska finnas något kvar av ön?” Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Tack alla goda myndigheter, föreningar och människor för att ni kämpar för naturens rättigheter och grundvattnets bevarande på Gotland!