Kan vi lära oss boplikt av norrmännen?

Inför valet har debatten kring byggandet av bostäder kommit i gång och flera intressanta tankar och förslag har presenterats.

Kommuner och regioner kan bestämma vem som får köpa.

Kommuner och regioner kan bestämma vem som får köpa.

Foto: Martina Holmberg/TT

Insändare2022-09-06 12:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Gotlands del kan dock inte enbart ett ökat byggande vara en lösning på grund av att nästan 70 procent av de bostäder som byggs köps för sommarboende. Detta innebär ett stort tryck på mark, vatten och natur/kulturresurser men ger dålig effekt för vårt stora behov som ju är bostäder för människor som ska bo och arbeta på ön.
Miljöpartiet på Gotland har tidigare diskuterat tanken på en så kallad boplikt men möts av ett stort motstånd av förespråkare av ”liberala värderingar” där man menar att inskränkningar av den fria marknaden är av ondo. Vi vill bara påminna om att samhället ofta behöver sätta gränser och styra utvecklingen för att få en gynnsam och sund samhällsutveckling. Detta görs ju redan i och med detaljplanerna. 
I andra länder finns redan olika typer bopliktsregler. Närmast till ligger Norge där 47 kommuner infört boplikt i syfte att underlätta ett levande lokalsamhälle genom att förhindra att åretruntbostäder används som sommarstugor. Detta tycker vi kan vara en utgångspunkt för en diskussion för en lagändring även i Sverige.

I Norge ansöker en person hos kommunen vid fastighetsköp. Kommunen, som i sina planer satt kriterier för boendet i olika områden, bedömer fastighetens läge, hur den använts tidigare och om den kan tänkas vara attraktiv som åretruntbostad, som då inte får användas för fritidsboende.
Vidare kan du i Norge överta en bostad från nära familj (make, sambo med mera) om den tidigare ägaren haft lagfart på fastigheten de senaste fem åren eller om någon är folkbokförd där.
I Kragerö kommun i Telemark, som infört bopliktsregler fungerar inte lagstiftningen hundraprocentigt, men det bedöms att de flesta egendomar som säljs används som åretruntbostad. 
 

Miljöpartiet på Gotland kommer att gå vidare med arbetet att få till en utredning i riksdagen i syfte till en lagändring med lämpliga regler för boplikt. Vi hoppas på ett lokalt samarbete med andra partier och grupperingar i andra kommuner i Sverige med liknande problem.