De succéartade sagostunderna med dragqueens på biblioteken har ifrågasatts och det har stormat kring S:t Petri kyrka i Malmö som har boken "Jag är Linus – en pojke med snippa" i sin barnhörna.
Moraliskt förfall lyder domen och fenomenet känns igen från både Ungern och Polen. Röster höjs som motverkar att mångfalden synliggörs och hbtqi+ frågor är först i skottlinjen och längst fram står transpersoner.
Diskriminerande ideologier har genom historien börjat sin markvinning med ifrågasättande av böcker. I nutid hänvisas det gärna till att våra barn behöver skyddas från vulgärt språk och sexualitet, vilket felaktigt blir synonymt med skildringar av och med hbtqi+ personer.
Det finns en bok fylld med sexuellt och våldsamt innehåll. Den börjar med en kille som heter Adam och hans tjej Eva som går runt nakna i offentliga rum, och de skäms inte för fem öre.
Sen har vi Abraham som låtsas att hans heta fru är hans syster när han lånar ut henne till Farao. Samma fru uppmuntrar honom att ligga med barnflickan, och exemplen fortsätter.
Är det omoral, sex och våld som oroar så är det kanhända Bibeln som skulle ses över. Men om vi vill skydda våra barn ska vi inte undanhålla böcker om livets svåra. Litteratur lär och rustar barn att möta livet. När vi läser om andra personers livssituation tränar vi oss i förståelse och empati.
Att bannlysa litteratur är ett sätt att minska människors förmåga till identifiering och att känna med varandra. När 17 000 böcker rensas bort (Sölvesborg bibliotek 2021), rensas även möjligheter till identifikation, självförståelse och empati bort. De som vill bannlysa böcker som innehåller representation av marginaliserade grupper gör nog ändå rätt i att försöka bannlysa Bibeln, men inte för dess sexuella och våldsamma inslag, utan främst för dess förmåga att skapa empati.
Det är en farlig text för dem som inte vill ge medmänsklighet en chans. Bibelns själva essens är att ALLA människor är skapta till Guds avbild och därför förtjänar varenda människa representation och att bemötas med värdighet och medmänsklighet. Så står det i den farligaste och mest befriande bok jag vet.