KD värnar både gårdsförsäljning och Systembolagets monopol

Kristdemokraternas vallöfte om gårdsförsäljning blir verklighet.

SNÅRESTAD 161012 
Nu knipsas de sista druvklasarna på Snårestad vingård utanför Ystad.
Svenska vindruvor stortrivdes med årets värme och skörden är på topp för många vinbönder. 
Foto: Björn Lindgren / TT / kod 9290

SNÅRESTAD 161012 Nu knipsas de sista druvklasarna på Snårestad vingård utanför Ystad. Svenska vindruvor stortrivdes med årets värme och skörden är på topp för många vinbönder. Foto: Björn Lindgren / TT / kod 9290

Foto: Björn Lindgren/TT

Insändare2024-06-05 14:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”I dag är en bra dag för besöksnäring, för landsbygd, för svenska folket när vi nu kan presentera förslag om hantverksmässig och småskalig gårdsförsäljning samtidigt som Systembolaget, som är en viktig del av alkoholpolitiken och uppskattad av svenska folket, värnas. Det är en efterfrågad och efterlängtad reform.”

Det sade socialminister Jakob Forssmed (KD) på regeringens presskonferens den 5 juni, då förslaget presenterades. Det är ett kristdemokratiskt vallöfte som nu infrias.

Vi kristdemokrater har länge drivit att gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol i små volymer ska vara möjligt så länge det inte äventyrar Systembolagets detaljhandelsmonopol. 

Vi värnar det svenska alkoholmonopolet samt en aktiv prispolitik som via punktskatter gör alkohol dyrare än andra drycker, för att på så sätt främja måttfulla alkoholvanor. Samtidigt värnar vi besöksnäring och småföretagare, där gårdsförsäljning är något som efterfrågats länge.

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats under lång tid och frågan har utretts tre gånger, men med olika resultat. Under den förra regeringen hände ingenting i frågan, inte heller under alliansens tid. 

Den här regeringen har från första stund haft ingången att så snabbt som möjligt få på plats ett fungerande förslag. Det är nu, under Kristdemokraterna och Jakob Forssmeds politiska ledarskap, som vi levererar.
 


Gårdsförsäljning blir nu tillåtet i anslutning till tillverkning eller odling. Alla dryckesslag ska omfattas.
Varför är då detta så viktigt? Jo, förslaget innebär ett lyft för turism, landsbygd och företagande! Det här är en framgång för alla småskaliga tillverkare av till exempel öl här på Gotland. Fokus ligger på besöksupplevelsen. Därför kommer det vara skillnad mellan gårdsförsäljning och den verksamhet som Systembolaget bedriver.

Beslutet gäller småskalig produktion. En stor andel av Sveriges småskaliga tillverkare ryms inom dessa ramar. De kommer kunna söka tillstånd för att få bedriva gårdsförsäljning av alkohol. Det finns inget krav på egen produktion eller odling av råvaror för att bedriva gårdsförsäljning av öl, cider eller sprit. Men för att få sälja vin måste man själv odla sina egna druvor.

Regeringen kommer att fatta beslut om detta i juli, och sedan skickas frågan till EU-kommissionen för granskning. Målet är att gårdsförsäljning ska vara tillåtet med start under det första halvåret 2025. Då kommer Gotlands landsbygd alltså att få se Kristdemokraternas infriade vallöfte i verkligheten.