Klimatkrisen är en unik möjlighet

Klimatkrisen är en unik, väldig möjlighet att skapa nya bättre samhällen.

Klimatkrisen är en unik, väldig möjlighet att skapa nya bättre samhällen.

Foto: Gunnar Britse

Insändare2019-11-22 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har börjat läsa "Det här förändrar allt" av Naomi Klein. Hennes poäng i början (så långt jag läst) är att klimatkrisen är en unik, väldig möjlighet att skapa nya bättre samhällen.

Jag har nu kommit 127 sidor i Naomis bok. Väldigt intressant och många nya kunskaper delges läsarna. Det är den galna globala storkapitalismen som skickar mänskligheten till undergång. Och vi som accepterar detta är lika galna.

Atomvintern efter ett kärnvapenkrig var mänsklighetens skräck på 50-talet och är det alltjämt. Nu kan vi åstadkomma samma förödelse bara genom att fortsätta att leva som vi gör.

Jag rekommenderar Naomis bok, den handlar bland annat om klimatförnekarna, hur de är organiserade, arbetar och systematiskt lyckats förhindra dom klimatåtgärder som kunde vidtagits redan för 20 år sedan och inneburit att vi hade en god chans att klara tvågradersgränsen och sluppit drastiska klimaträddande åtgärder.

I boken finns många förslag till reformer i våra samhällen jorden runt som ger hopp och visar på möjligheter till att dels klara klimatkrisen, dels bygga rättvisare och hållbarare samhällen.