Klimatnödläge – vad gör vi på Gotland?

Insändare2022-06-28 10:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta beslutade regionfullmäktige på Gotland för sju år sedan skulle gälla på Gotland 2020:

”Region Gotland är en världsledande ö-region som visar vägen till ekologisk hållbarhet. 2020 är målet att klara 100 procent lokal förnybar energi till hushåll och de flesta företag. Bränslet till cementindustrin blir 70 procent förnybart eller återvunnet. Produktionen förnybar el på ön är dubbelt så stor som det årliga elbehovet och klimatutsläppen har minskat med 45 procent från 1990 till 2020 (undantag Cementa som har en egen vision för klimatneutralitet till 2030).

Det övergripande målet är rent grundvatten, god status för ytvatten och en levande Östersjö.

För att nå målet kommer Gotland ställa om transporter och resvanor, energieffektivisera all upphandling, kilmatanpassa all planering och öka kunskapen hos såväl medborgare, besökare och näringsliv”. (Utdrag ur Region Gotlands Miljöprogram 2015 fastställt av Regionfullmäktige 2015-11-23.)

Gotland utsågs av staten att bli ledande i programmet för klimatet. 

Men vad har Gotland åstadkommit? Ingenting?

Hur många procent förnybar energi har vi skapat? Hur stora insatser för ytvattnet på ön har vi gjort, hur informerar vi gotlänningarna om vad som måste göras? 

På sina håll i Europa utfärdas nu förbud mot att duscha mer en gång i veckan. Man stänger av vattnet nattetid. Det är varmare än någonsin med temperaturer på nära 45 grader och utegångsförbud i sydeuropa.

I Sverige lever vi på som vanligt. Sverige är bland de tjugo sämsta länderna i världen på hållbar utveckling (DN 4/1 2022). Utsläppen av växthusgaser ökade förra året med 2,1procent och BNP med 4,8 procent. Ingen minskning i sikte. Vi flyger utomlands som aldrig förr, knorrar över bensin- och dieselpriserna men åker vi kollektivt? Om vi ska följa Parisavtalet måste Sverige minska sina utsläpp med 20 procent bara i år!

På Körsbärsgården anordnas på tisdagkväll (28 juni) ett seminarium med Gittan Frejhagen om klimatnödläge. Genom en stor klimatmobilisering på Storsudret deltog 5 procent av öns befolkning fyra klimatsamtal under vintern.

Gittan initierade Gretas Gamlingar (Greta Thunberg) och demonstrerade för klimatet vid ICA i Burgsvik. Hon initierade klimatsamtal om somrarna, skapade samtalsgrupper i alla socknarna på Storsudret där det diskuterades vad vi kan göra själva här nere i väntan på Region Gotland och politikerna.

På tisdag redovisas arbetet och ges förslag hur vi går vidare.

Seminariet är öppet för alla. Förhoppningen är att också politikerna dyker upp!