Klimatomställning måste gå hand i hand med konkurrenskraft

Gotland har speciella förutsättningar, och flera av dem påverkas av den gemensamma EU-politiken, en politik som jag vill vara med och påverka. 

"Och självklart skulle det underlätta mycket för både turister som reser till Gotland och gotländska företag som exporterar, om vi införde euron. Det är dags att Sverige tar plats vid bordet där de viktiga ekonomiska besluten fattas".

"Och självklart skulle det underlätta mycket för både turister som reser till Gotland och gotländska företag som exporterar, om vi införde euron. Det är dags att Sverige tar plats vid bordet där de viktiga ekonomiska besluten fattas".

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-06-06 11:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som landets enda ö-region är Gotland helt beroende av väl fungerande transporter till rimliga priser. Det gäller både sjö- och luftfart. Därför flög jag till Gotland och åkte med Destination Gotland tillbaka till fastlandet vid mitt kampanjbesök i maj. På färjan träffade jag medarbetare, VD och kaptenen. Resan blev ett exempel på hur EU kan bidra. 

Destination Gotland är ett företag som jobbar aktivt för att minska klimatpåverkan och att ställa om till att bli mer hållbart, bland annat drivs färjorna nu med LNG. Men i dag finns inte tekniken för att nå ända fram. Här behöver EU satsa på forskning och innovation, och fram tills att det är möjligt att hålla alla transporter gröna ska vi inte straffbeskatta de helt nödvändiga transporterna – vare sig till sjöss eller i luften!

Gotland är hela Sveriges skafferi. Snart sagt alla restauranger som serverar mat av hög kvalitet köper råvaror från Gotland. Vi ska lyssna på dem som berörs av lagstiftningen, och många lantbrukare efterfrågar minskad klåfingrighet. Både Destination Gotland och livsmedelsproducenterna på ön bryr sig om naturen och biologisk mångfald – och är ofta de som drabbas av naturkatastrofer som torka eller stora nederbördsmängder! 

Klimatomställning måste gå hand i hand med konkurrenskraft. Jag är familjeföretagare på landsbygden och driver hotell i Italien. Vi har ställt om och vår verksamhet är nu fossilfri. Jag kommer att arbeta för mindre regelkrångel och lägre kostnader. EU:s jordbruksbudget bör användas för att stödja företagare på landsbygden att göra investeringar att ställa om. Ingen ska vara en förlorare på den gröna omställningen! 

Och självklart skulle det underlätta mycket för både turister som reser till Gotland och gotländska företag som exporterar, om vi införde euron. Det är dags att Sverige tar plats vid bordet där de viktiga ekonomiska besluten fattas. 

Som parlamentariker kommer jag att lyssna på vad bönderna säger. Lagstiftning måste vara förankrad i verkligheten!

Gotland behöver starka företrädare i Europa, som kan förklara de särskilda gotländska förutsättningarna på europeiska, så att andra förstår oss. Jag är brobyggare mellan nord och syd och blev invald i Europaparlamentet både 2009 och 2014 och har därmed 10 års erfarenhet från parlamentet. Jag har utsetts till en av de 40 mest inflytelserika Europaparlamentarikerna.

Med mig i Europaparlamentet kan Gotland räkna med en stark och orädd vän, som står upp när det blåser.