Koldioxid driver inte temperaturen

Förändringar i gasens halt släpar efter temperaturförändringarna.

Livets gas gör nytta när koncentrationen ökar i atmosfären, menar skribenten.

Livets gas gör nytta när koncentrationen ökar i atmosfären, menar skribenten.

Foto: Malin Hoelstad

Insändare2021-06-11 22:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den franska fysikern Pascal Richet från Institut de Physique du Globe de Paris, visar i en ny studie att temperaturförändringar varit orsaken till förändringar i de atmosfäriska koldioxid-koncentrationerna under drygt 400 000 år. Detta baserat på data från isborrskärnor från Vostok-stationen på Antarktis och det ogiltigförklarar påståenden om att koldioxiden har mer än en försumbar roll i klimatförändringarna. Rapporten är granskad av bland andra Richard Lindzen, professor emeritus från MIT (oftast rankat som världens bästa universitet) och ansedd av oberoende forskare som världens främsta klimatexpert. Data från isborrkärnor från Grönland visar samma fenomen, men dessa behandlas inte i denna studie.

Dr Richet betonar än en gång den "mest grundläggande grundsatsen i vetenskapen, principen om icke-motsägelse" genom att analysera data från isborrskärnor, som visar att koldioxidhaltens förändringar släpar efter temperaturförändringarna med upp till så mycket som 7000 år, det vill säga en motsatt slutsats till den drivande roll för koldioxid som alla klimatmodeller bygger på.
Det grundläggande misslyckandet i klimatalarmistisk forskning angående orsak-verkan-förhållandet ogiltigförklarar enligt Dr Richet påståenden om att koldioxid är en viktig klimatdrivande komponent. Därför, konstaterar han, "bör man då förkasta det Arrhenska paradigmet" eftersom en "kardinalregel i vetenskapen är att förkasta en hypotes som så tydligt motsäger de experimentella resultat den påstås förklara".

Data från isborrkärnor visar att "det faktum att temperaturändringar inte på något märkbart sätt beror på koldioxidkoncentrationen för alla (uppvärmnings- och nedkylnings-) cykler" följaktligen "flyttar bevisbördan för koldioxidens eventuella temperaturpåverkan till förespråkarna för koldioxid-driver-klimatet-paradigmet”, vilket dessa fortsättningsvis misslyckats med.
Dr Richet drar slutsatserna att "koldioxidens växthuseffekt på dagens klimat återstår att dokumenteras", och för metan är "ett orsakssamband egentligen obefintligt". Vidare konstaterar han att "ett märkbart bidrag från koldioxid och metan till temperaturförändringarna på jordens yta förblir obekräftat av direkta, oberoende observationer." 

Detta är inget nytt för klimatrealister, som noterat en mängd liknande studier under de senaste decennierna. Om politikerna tar vetenskapen på allvar borde detta stoppa all vidare jakt på livets gas, koldioxid, som bara gör nytta när koncentrationen i atmosfären ökar.