Kollektivavtalet ger dig trygghet, ordning och reda

17 mars är det kollektivavtalets dag.

"I ett kollektivavtal regleras de villkor som gäller på arbetsplatsen. Arbetstider, löner, ersättningar för exempelvis övertid och obekväm arbetstid. Saknas det kollektivavtal kan det bli rena vilda västern när det gäller lön, arbetstid och andra viktiga villkor".

"I ett kollektivavtal regleras de villkor som gäller på arbetsplatsen. Arbetstider, löner, ersättningar för exempelvis övertid och obekväm arbetstid. Saknas det kollektivavtal kan det bli rena vilda västern när det gäller lön, arbetstid och andra viktiga villkor".

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2023-03-17 06:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 mars uppmärksammas kollektivavtalet och den trygghet avtalet ger dem som jobbar på arbetsplatser där arbetsgivare och fack tecknat ett kollektivavtal.

Men vad är då ett kollektivavtal och varför är de så bra?

Vi i LO:s styrelse som jobbar med fackliga frågor dagligen har ju bra koll, men vad säger en medlem?

Vi ställde frågan till Agneta Larsson som är medlem i Hotell- och restaurangfacket och jobbar på Hotell St: Clemens i Visby.

”Det är ett avtal som både arbetsgivare och arbetstagare är skyldiga att efterfölja. Rätt använt är det en ovärderlig hjälp som innebär att man inte behöver tvista om saker. Saker som lön, villkor, ledighet och mycket annat är redan förhandlat och klart. Man kan liksom koncentrera sig på jobbet mer” svarar Agneta.

Agnetas svar är riktigt bra. I ett kollektivavtal regleras de villkor som gäller på arbetsplatsen. Arbetstider, löner, ersättningar för exempelvis övertid och obekväm arbetstid. Saknas det kollektivavtal kan det bli rena vilda västern när det gäller lön, arbetstid och andra viktiga villkor. 

I kollektivavtalet ingår också ett försäkringsskydd och avtalspension. Försäkringen gäller såväl hjälp vid uppsägning som ersättning vid olika former av arbetsskador och en hel del mer. Avtalspensionen blir grädde på moset den dag du går i pension. 

Saknas kollektivavtal kan du gå miste om pension och riskerar att stå helt ersättningslös om du råkar ut för en arbetsolycka och skadar dig. 

Ett kollektivavtal har alltid två parter, fack och arbetsgivare. Det är en fördel då bägge varit med att ta fram de villkor som gäller. Tvister om vad som gäller är få och de som ändå uppstår brukar lösas rätt lätt. 

Saknas det kollektivavtal är det oftast arbetsgivaren som satt upp reglerna och arbetsgivarens tolkning som gäller. Möjligheten att få sina rättigheter tillgodosedda är svårt som anställd på ett företag som saknar kollektivavtal om det blir någon form av tvist.

Men kollektivavtalet i sig är inte en garanti för schysta villkor. Både anställda och arbetsgivare måste veta vad som står i avtalet för att inte orättvisor ska uppstå av misstag. 

Ett sätt för att öka kunskaperna om kollektivavtalet och dess innehåll är Kollektivavtalet dag som infaller i dag, den 17/3.