Mängder av förslag om en återgång till fastighetsskatt har förts fram den senaste tiden, bland annat från Omstartskommissionen och organisationer knutna till Socialdemokraterna.
Majoriteten av förslagen förespråkar en fastighetsskatt runt 1 procent av taxeringsvärdet utan ett övre tak. Förslagen berör både villaägare och bostadsrättsinnehavare.
Följande kan man läsa i Omstartskommissionen slutrapport (s. 279): ”Likviditetsproblemet med en fastighetsskatt måste mildras på något sätt för att skatten ska vinna acceptans. Detta kan göras på olika sätt, exempelvis genom begränsnings- eller dämpningsregler under en övergångsperiod så att en högre fastighetsskatt fasas in över tiden och tillåter hushåll att anpassa sig. Andra metoder är att skjuta upp skatten eller medge lån för att betala skatten.”
Efterverkningarna av covid-19, en gigantisk integrationsskuld och alla andra eftersatta områden i samhällskontraktet, ger ett trängande behov av att få in mer pengar. Löne- och bolagsskatter kan knappast höjas så mycket mer utan att detta ger en direkt negativ effekt på sysselsättningen.
Därför försöker dessa aktörer sig nu på ”reptricket” att föreslå beskattning av villor och bostadsrätter. Man vet att denna skatt kommer in oavsett folks ekonomiska situation. Det dessa skrivbordsekonomer tycks glömma är att till skillnad från löneskatt, som försvinner i samma stund som man förlorar jobbet, så måste fastighetsskatten in oavsett.
I dag är den så kallader kommunala avgiften 0,75 procent av taxeringsvärdet, med ett maxtak på 8 349 kronor. Skulle ovanstående förslag gå igenom kommer alla villor med ett taxeringsvärde över 1 113 000 kronor att drabbas, vilket innebär kraftigt höjda kostnader för de som äger sitt hem i alla större samhällen i Sverige. I slutänden får det naturligtvis samma negativa effekt på konsumtionen då medelklassen måste lägga en hel månadslön på denna skatt.
Bostäder är redan i dag hårt beskattade. Att nu ytterligare påföra skatt för någonting som inte generar en intäkt, oftast är högt belånat och som är en nödvändighet för oss alla är inte bara orättfärdigt, det kommer dessutom att leda till att många tvingas lämna hus och hem och i värsta fall bli skuldsatta för resten av livet.
JÖK-partierna kommer inte innan september 2022 nämna ett återinförande av fastighetskatten enligt de förslag som ligger. Det skulle kosta dem valet. Men med flera oroväckande uttalanden från finansministern, där hon uttalar att ”jag utesluter ingenting”, och ”att nuvarande system gynnar dem med dyra fastigheter”, så kan vi med fog oroa oss för vad som händer efter september 2022.