På fullmäktige i juni diskuterade vi bland annat kompetensförsörjning, där jag lyfte att frågan börjar redan i grundskolan.
Region Gotland har stora utmaningar framöver med kompetensförsörjning i många yrkeskategorier. Ofta hör vi att det pratas om en nuvarande brist inom vård- och omsorg och om en framtida brist inom skolan.
Men Region Gotland har så många fler yrkeskategorier förutom dessa områden. Inom regionen jobbar arkitekter, ingenjörer, tekniker, administratörer, ekonomer, bygglovshandläggare, vaktmästare, miljöskyddsinspektörer, controller, IT-personer och många många fler.
Det är här grundskolan och prao spelar en stor roll. Det privata näringslivet är bra på att ta emot prao-elever och praktikanter medan vi som region har ett jobb att göra och ett ansvar att bli bättre på att både ta emot och ta hand om ungdomar som vi vill ha in i vår verksamhet.
En prao-plats kan vara en första väg in att få se vad ett yrke innebär, ett yrke som man kanske inte ens visste fanns. En vidare praktik senare på gymnasiet kan sporra inför framtida yrkesval och eventuella studier.
Därför är jag glad att prao och praktik nu lyfts för diskussion i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Jag ser det som ett första bra steg på vägen till att få fler av våra gotländska ungdomar att prova på att jobba i vår egen verksamhet.