Tack Region Gotland för att ni vill ha en likvärdig skola för alla elever. Kommer förslaget att lägga ner Kräklingbo skola ge eleverna högre kvalitet och mer likvärdighet? Nej anser vi.
Vad ligger i begreppet kvalitet och vilka kvalitetsindikatorer är viktigast i en rangordning? I förslaget som läggs fram skriver ni på sid 5 ”Huvudmannens definition på kvalitet kan sammanfattas med: hur väl verksamheten uppfyller de nationella läroplansmålen”. Vad bra! Där tycker vi lika och här har Kräklingbo 100 procent godkända elever på nationella proven. Har regionen analyserat vad Kräklingbo skolas goda resultat grundar sig i? Kräklingbos femmor har upprepat visat att en skola på glesbygden, trots sin litenhet – eller kanske just tack vare sin litenhet, kunnat mäta sig i kunskap, såväl med hela Gotland som med hela Sverige.
En annan viktig kvalitet som framhålls i rapporten är behöriga lärare. Där håller vi också med men känner inte igen den bild som utmålas – ej utbildade, nära pensionen och vill ha ett större kollegium kring sig. På Kräklingbo har vi utbildade lärare och de har långt kvar till pension. Lärarna har aktivt sökt sig till skolan och vill vara kvar.
I förslaget lyfts även kvalitet genom specialsalar. Kräklingbo har bildsal, musiksal, tekniksal, bibliotek, grupprum och en slöjdsal (som Regionen stängt igen). Lärmiljön är dock så mycket större än fysiska lokaler. Den psykosociala miljön i klassrummet och utomhusmiljön är långt mycket viktigare än de specialsalar ni pekar på. Här har vi tillgång till naturen direkt utanför dörren och skolans gedigna värdegrundsarbete har skapat en trygg lärmiljö.
Förslaget ringar in en stor nackdel – avståndet till fritidshemmen. Från Östergarn till Roma är det samma avstånd som det är från Klintehamn till Visby. Att behöva åka den sträckan två gånger per dag för att lämna och hämta sitt barn kommer påverka föräldrars arbetstider och inte ge våra barn en likvärdig möjlighet till fritidsaktiviteter.
Vi är förundrade över att förslaget innehåller nedlagda skolor i områden där regionens serviceutredning kommit till helt andra slutsatser för samhällsservice. Skolor fyller en funktion långt bortom utbildningspolitiken. Det är en viktig infrastruktur för alla som valt att vara verksam och bo på landsbygden. I serviceutredningen konstateras att ekonomin inte skulle styra skolans vara eller inte vara utan enbart kvaliteten. Kvaliteten finns – så då ska skolan vara kvar. Punkt.