Det är nästan som om AI var ”kungens lilla piga” och har mer än fullt upp. Jag är för klok användning av ny teknik. Jag tror det behövs mer transparens kring värderingar och kanske någon slags ”VDN-märkning” av tjänster. Det räcker inte med att ange om någon tjänst är AI-genererad eller inte. Det är rimligt att vi som användare får veta mer om på vilka värderingar som olika algoritmer vilar. Hur tänker ”kungen”? Bestäms prioriteringar av hovet och i så fall vilket hov? Hur hanteras de etiska utmaningarna?
Efter starten av användning begreppet AI utvecklades framförallt två vägar : ”automation” (ta över mönsterigenkännande uppgifter) och ”augmentation” (stöd till att underlätta människors arbete och lärande, inte minst genom samspel AI + människa). Dessa utesluter inte varandra – men har olika tyngdpunkt. En rad frågor infinner sig i skuggan av mediernas kraftiga svart-vita rubriker om förluster.
Hur sker lärande med stöd av AI? Hur kan individer kan uppgiftsväxla och vilka har ansvaret för det? Hur påverkas skattebasen för den offentliga sektorn av utvecklingen? Om/när maktförskjutningar sker – hur ser de ut ? Om det blir bättre utveckling och resultat – i så fall för vilka och på vilket sätt?
Det räcker inte med att skapa förståelse för utveckling, den behöver kunna diskuteras och påverkas. Behovet av mötesplatser kring frågor vi inte har löst ökar inom olika sektorer och för samhället i stort. Det demokratiska ansvarsutkrävandet behöver vara tydligare. Detta skulle gynna utvecklingen, skapa mer transparens och öka möjligheterna till egna val. Svar från utvecklare som – ”vi vet inte hur det fungerar, men vi använder det ändå” – bidrar inte till större trygghet och säkerhet.
Om man då ser det lokalt; Kan man lägga fram Region Gotlands strategier för AI-användning? Vilka mål har den? Ordet effektivisering handlar om att bättre nå verksamhetens måluppfyllelse”, givet tillgängliga resurser. Måluppfyllelse här handlar inte om att spara pengar, utan om att nå målen (”meningen med föreningen”). Vilken roll spelar AI då som stöd i de regionala uppgifterna? Hur engageras medborgarna i utvecklingsprocesserna? Alltså, vilka frågor är mest utmanande i det regionala arbetet där AI kan vara ett stöd och hur man tar sig an dessa? Ö-perspektivet inte att förglömma – här också.