Kvinnojouren Trots trotsar våldet

Fem kvinnor mördas på tre veckor i Sverige i april i år.

Våldet mot kvinnor drabbar alltför många och de drabbade behöver hjälp.

Våldet mot kvinnor drabbar alltför många och de drabbade behöver hjälp.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-08-17 17:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar inte om kriminella uppgörelser eller narkotikahandel. De mördas av män i sin närhet. Detta är toppen på ett berg av våld mot kvinnor. Runt 17 kvinnor mördas varje år, ett mord var tredje vecka. Men över 20 000 misshandlas. Och ett vida större antal är utsatta för hot eller misshandel som inte kommer fram (80 misshandelsanmälningar per dag, hur många anmäls inte?) Det är ett verkligt folkhälsoproblem. Ett mycket stort antal kvinnor behöver alltså skydd. Någonstans att ta vägen. Komma undan våldet och få med sig barnen.

Därför finns kvinnojourer. Skyddade boenden, det vill säga hemliga, där en kvinna kan få skydd och hjälp och ordna sitt liv bortanför våldet och hitta ett alternativ. Sorgligt nog behövs kvinnojourer. Kvinnor lever mycket farligt, var fjärde kvinna är utsatt. Ska vi verkligen tvingas till det absurda att beklaga de människor som fötts till kvinnor och inte till män?!

På Gotland finns kvinnojouren Trots. Den har funnit i nio år och har kapacitet, erfarenhet och ett mycket kreativt handlande. Trots hyr en fastighet och har skapat en plats för ett långsiktigt arbete. Men nu ska fastighetsägaren sälja den. Det ställer Trots inför stora problem.

Här kan Region Gotland göra en värdefull insats i kampen mot våld mot kvinnor och så mycket som möjligt underlätta kvinnojourens arbete. Det rimliga är att Trots äger sin fastighet. Och naturligtvis erhåller ekonomiskt stöd för sin verksamhet. Trots har sökt bidrag.

Regionen har dock varit mycket njugg med sitt stöd. Ena gången en liten symbolisk slant, andra gången blockerat med tal om nödvändig utredning för något grundat på rykten. Vad är det med dessa politiker, inser de inte sitt ansvar, människors väl? Beror njuggheten på besparingsskäl? Finns det andra skäl? Är de missnöjda med Trots? Förstår de inte behovet av en kvinnojour? Går det att spara in på ett skydd som skulle kunna förhindra ett mord på en kvinna? Går det att ställa en besparing mot värdet av ett kvinnoliv?

För att kunna fortsätta sin verksamhet bedriver Trots en kampanj som både fortsätter visa våldet mot kvinnor och som ska samla in pengar för att kunna köpa fastigheten. Li, jourens hängivna verksamhetschef, har nu paddlat (!) runt hela Gotland och gjort täta strandhugg för att uppmärksamma kampanjen. Det är en bragd, och den kan vi alla delta i genom att stödja Trots!