Kyckling viktig mat för unga och gamla

Insändare2021-12-26 05:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk kyckling är klimatsmart, har god djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning. Kyckling är också smart och näringstät mat. Bara ett par tuggor ger massor av protein, vitaminer och mineraler. Det vita kycklingköttet innehåller också mycket D-vitamin, selen och niacin (vitamin B3) som behövs för vårt immunförsvar och vår ämnesomsättning. Det är också en mycket omtyckt råvara bland både barn och gamla. Här får vi även medhåll från Livsmedelsverket som menar att vi inte behöver sluta äta svensk kyckling.

När olika konsumentguider och rekommendationer ska ges till dom som väljer att äta kött och fågel så är det viktigt att informationen baseras på aktuell data och svenska förhållanden. Tyvärr förvirras konsumenterna också av aktivister som inte vill att man ska äta kött och därmed sprider felaktig och missvisande information om svenska bönder. Aktivister som dessutom gör intrång på våra gårdar – gårdar som också är våra hem. 

Vi svenska kycklingbönder är stolta över våra lantbruk och vår uppfödning av kycklingar.Och vi vet att konsumenter, unga som gamla verkligen tycker om det näringsrika, hållbara och goda svenska kycklingköttet. Därför är det viktigt att svenska kommuner fortsätter att servera svensk kyckling som både är hållbart och som har låg klimatbelastning.