92 medeltida kyrkor väl spridda över en liten ö är helt unikt. Så vackert ligger de i landskapet, som smycken. Tornen som strävar längtansfullt mot himlen. Där inne vackra innehållsrika väggmålningar, krucifix, dopfuntar, för att inte tala om de allra vackraste fönsterglas. Allt från medeltiden. Allt byggt och fixat före 1350. I vår tid ömsint vårdat av församlingar. Och så de återkommande/nödvändiga renoveringarna som Samfälligheten Gotlands kyrkor har ansvar för med bidrag från antikvariska pengar från staten. Plus ett helt avgörande tillskott från oss kyrkotillhöriga. Det syns på deklarationsblanketten som nu hamnar i våra brevlådor. Alltså viktigt att stanna kvar som medlem i Svenska Kyrkan för att bidra till att hålla våra vackra kyrkor i god vigör. En kulturgärning i vår splittrade tid.
Och så innehållet i alla dessa kyrkor. Verksamheter av allehanda slag. Gudstjänster är förstås basen. Men kyrkorna fylls med så mycket mer – orgelmusik, konserter, körsång för alla åldrar, konstutställningar, barnverksamhet. Samtal om livsviktiga frågor. Och under Almedalsveckan samtal med högrankade politiker under valven i Domkyrkan.
Kyrkan ger för många ett efterlängtat innehåll under de stora högtiderna – att få sjunga tillsammans i Advent, under Julen och i Påskatid som nu närmar sig. Här finns också gemenskapen vid dop och konfirmation och vigsel. Och när livet tar slut tar kyrkan självklart hand om begravningsverksamheten.
Runt kyrkorna breder kyrkogårdarna ut sig för att berätta bygdens historia. En del av vårt gemensamma kulturarv som är viktigt att vårda och ömsint sköta om.
I orostider, som nu kryper allt närmre i vår del av världen, är kyrkan en plats för lugn och besinning, ro och eftertanke. Liksom när en kris, en svår olycka, inträffar i samhället - vart vänder man sig då, jo till kyrkorummet med sin medkännande personal som kan lyssna och trösta. Ovärderligt.
Man kan dessutom se de medeltida kyrkorna som en utlöpare eller komplettering av den medeltida staden Visby som är ett världsarv. En helhet blir allt detta som stärker Gotland som en särdeles skön plats att bebo och att besöka.
Det finns alltså all anledning att begrunda denna gemensamma kultur i samhället. Ett arv att vårda och att stötta med sitt medlemskap i kyrkan.
Kyrkan har en självklar plats i samhället. Del i en gemenskap.