Jag minns min barndoms sockenkyrka i Västergötland som om somrarna ringde varje morgon klockan 7 och varje kväll klockan 19. Särskilt stämningsfullt på lördagen inför helgen. Gräsmattan var klippt runt vårt hus, rabatterna prunkade och grusgången krattad. Man tog helg. Lutade sig tillbaka. Kände en inre frid.
Så är det också på Gotlands landsbygd i dag. Kyrkklockorna i de medeltida kyrkorna ringer under sommaren. Som skapar stämning för de boende och för dem som besöker ön.
Så ock i Visby där domkyrkans mäktiga klockor påminner om högmässan om söndagarna. En klockklang som ger skön stämning över den medeltida staden. Liksom de mjuka klockslagen var timme och klockspelet klockan 12. Inget man direkt tänker på, men finns där i luften som en del av miljön.
Kyrkan mitt i byn är den självklara medelpunkten ända sedan medeltiden. Här har man samlats i helg och söcken. Här har man samlats i glädje och sorg. Här har man samlats att njuta musik. Här har man samlats till gudstjänst.
Ingen byggnad är mer bestående genom tiderna än kyrkan mitt i byn.
Alla Gotlands 92 medeltida kyrkor hålls i gott skick genom Samfälligheten Gotlands kyrkor. Här och var på ön ser vi byggnadsställningar för restaurering både utvändigt och invändigt. Gamla väggmålningar tas fram. Krucifix, altarskåp och glasfönster tas omhand. En unik kulturskatt är våra kyrkor som också skulle kunna vara ett världsarv.
Medlemskapet i Svenska kyrkan är viktigt eftersom det just på Gotland bidrar med extra medel för att hålla kyrkorna i gott skick. Varje peng behövs för nödvändiga renoveringar.
Kyrklig Samverkan i Visby Stift är den enda gruppering i det stundande kyrkovalet som bara finns på Gotland och kan därför koncentrera sig på att verka för att utveckla kyrkan i sina många delar som en ansvarsfull kraft i samhället.
Kyrkan mitt i byn är att ta historien in i framtiden.