Svar till ”Kyrkor öppna för alla”.
Ja, hur tar man sig över kyrkans ibland bokstavligt höga trösklar?
De medeltida byggarna gjorde mästerverk, som vi nu varsamt får anpassa till nutiden och göra så att vi människor faktiskt både kan och vill ta oss fram även när benen inte bär på egen hand.
Norra Gotlands pastorat för en ständig dialog med länsstyrelsen för att kunna anpassa kulturarvet utan att skada, tillsammans. Fårö kyrka är ett bra exempel på en permanent tillgänglighetsanpassning. I södra delen av koret har tröskeln jämnats ut och dörren har fått en knapp för att automatiskt hållas upp. Det går lätt att rulla hela vägen in.
Andra kyrkor ordnar med lösa ramper, och det fungerar emellanåt inte helt bra och det kan kännas jobbigt att behöva fråga efter att få dem framlagda, även om klockarna gör det med glädje. Fastighetsavdelningen håller sig uppdaterad om nya lösningar på problemet, bland annat genom ett företag som specialiserar sig på anpassningar för hjul-burna. Näst på tur att få en specialutformad ramp är Martebo kyrka.
Ute på kyrkogårdarna hårdgörs gångar, under närmaste året blir det Stenkyrka, Bro och Väskinde som blir lättare att rulla in på.
Ökad tillgänglighet handlar också om bra ljud och hörselslingor, psalmböcker med större text och agendor som är tydliga – och självklart även gudstjänster på teckenspråk.
Det här är också saker som förtroendevalda och anställda ständigt arbetar med. Frågor, råd och engagemang från medlemmarna uppskattas, det är tillsammans vi öppnar kyrkorna för fler!