Just nu pågår en serie på SVT som heter ”Vem mördade skolan?” I det senaste avsnittet diskuterades digitaliseringen och dess följdverkningar för elevers läsförståelse. I serien hävdas att elevers läsintresse och läsförståelse har minskat kraftigt på senare år.
Under mina 40 år i svensk skola, först som lärare och på senare tid som skolbibliotekarie, har jag sett ett växande problem med elevernas kunskaper på många områden. Ett problem är just elevernas läs- och ordförståelse. Det sägs att en vuxen människa för att klara sig i dagens samhälle behöver kunna cirka 50 000 ord.
En 17-åring som läst eller lyssnat på böcker kan ha uppnått ett ordförråd på 50-70-tusen ord. En ungdom som inte läst eller lyssnat kan hamna på en nivå av bara 15 000 ord. Dessa elever riskerar att bli en ny typ av analfabeter. Detta i ett samhälle som ställer allt högre krav på att läsa och förstå text för att studera, arbeta och klara sig i livet.
Likvärdigheten i skolan är i dag allvarligt hotad. Beroende på var eleven bor, föräldrarnas ekonomi och utbildningsbakgrund varierar varje elevs förutsättningar att lyckas i skolan. I detta sammanhang är tillgång till tryckta läromedel av god kvalitet för samtliga elever i en klass nödvändigt för att överbygga klyftorna mellan de som har enkelt för skolan och för de som kommer efter.
Även tillgång till skolbibliotek är av stor betydelse för att öka likvärdigheten. Genom att locka barnen till läsning och till nyfikenhet på det tryckta ordet introducerar vi våra barn till läsning och lärande. Dessa skolbibliotek behöver utbildade bibliotekarier för att lotsa eleverna in i böckernas värld. De biblioteksplaner som skrivs behöver också följas upp så att de blir verklighet.
Den gotländska skolan har utmaningar i att få tag i legitimerade lärare och utbildade bibliotekarier. Men vi tror att en satsning på att åstadkomma de bästa förutsättningarna för att våra barn ska lyckas i skolan för att senare lyckas i livet. Vi ska ha höga förväntningar på barnen men vi ska också ställa höga förväntningar på de gotländska skolorna.
Liberalerna på Gotland vill att vi ska ha höga ambitioner för den gotländska skolan. Detta för att vi ska lyckas i våra ambitioner att ge gotländska ungdomar en bra utbildning.
I mitt arbete som liberal politiker vill jag arbeta för en sådan utveckling.