Jag förstår att det känns betungande när ena parten hamnar på demensboende och den andre jobbar vidare.
Det är en svår känslomässig omställning när den ena parten i ett mångårigt förhållande blir dement och behöver flytta in på något av våra demensboenden på Gotland. Demensen påverkar de anhöriga lika mycket som den demente och det blir en svår omställning.
Tack och lov har vi bra demensboenden på Gotland där personalen gör ett fint jobb för att ge de dementa en så bra tillvaro om möjligt. Genom våra skattepengar bekostar vi det som många i andra länder aldrig skulle ha råd med.
Vårt system i Sverige att bekosta vår äldreomsorg och välfärd med skattemedel gör det möjligt för alla, fattig som rik, att kunna ha sina äldre på särskilt boende eller demensboende och där få den vård och omsorg som vi vill att alla ska kunna få i vårt välfärds-Sverige.
En demensplats på Gotland kostar i genomsnitt 60 000 kronor i månaden plus hyran för lägenheten på i genomsnitt 6 800 kronor i månaden. För den vård och omsorg man får dygnet runt på demensboendet betalar man maxtaxa på 2 575 kronor i månaden och för maten dygnet runt betalar man i år 4 200 kronor i månaden.
Det gör att den som bor på demensboende och får omvårdnad och mat dygnet runt betalar totalt drygt 13 000 kronor i månaden. Med en låg pension kan det bli knepigt, men för de flesta går det och för en del går det att få bostadstillägg för att klara hyran.
Avgiften för maten har vi i socialnämnden för första gången på tio år höjt lite grand i år, eftersom vi har inflation och matpriserna har stigit starkt. Maxtaxan är den samma för hela landet och regleras varje år med förändringen av basprisbeloppet.
Den har också höjts lite grand för löner och priser har ju gått upp för den omvårdnad som ges. Fastighetsägarna har höjt hyrorna för lägenheterna på våra demensboenden. Precis som för alla andra i samhället drabbar inflation, prishöjningar och räntehöjningar kostnaderna för äldreomsorgen.
Även om vi redan med skatterna subventionerar kostnaderna för dem som bor på demensboende med cirka 47 000 kronor i månaden, förstår jag att det kan bli betungande att få ekonomin att gå ihop.
Socialnämnden har höjt avgifterna mycket lite under dessa svåra tider, just för att det inte ska drabba dem som behöver vår äldreomsorg.