Lägre bränsleskatt ökar inte utsläppen

Att lägre bränsleskatt ökar CO2-utsläpp är inte med sanningen överensstämmande.

Att ett lägre bränslepris eller en lägre bränsleskatt skulle bidra till ökade CO2-utsläpp är svårt att förstå

Att ett lägre bränslepris eller en lägre bränsleskatt skulle bidra till ökade CO2-utsläpp är svårt att förstå

Foto: Fernando Vergara

Insändare2022-05-30 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ett lägre bränslepris eller en lägre bränsleskatt skulle bidra till ökade CO2-utsläpp är svårt att förstå. En stor del av dagens CO2-utsläpp kommer och är från nyttoanvändning. Det finns de som är beroende av bilen. Lantbruk och åkerinäring använder sina fordon i samhällsnyttig tjänst. Att detta skulle bidra till ökade CO2-utsläpp vid ett lägre bränslepris är obegripligt.

För att minska CO2-utsläppen är en produktionsökning av inhemsk biobränsle nödvändig. Denna kunde varit i full produktion om politisk framförhållning funnits, istället för som nu, att tvingas till import av ungefär 85 procent av allt biodrivmedel, som bidrar till högt bränslepris och stora onödiga CO2-utsläpp.

Sverige har dessutom en unik möjlighet att bli självförsörjande av förnybara drivmedel av restprodukter från skogs- och lantbruk. I sammanhanget kan nämna att Sverige står för omkring 0,18 procent av världens totala CO2-utsläpp. Resultatet av en oansvarig förd politik, har bränsle- och elpriser skjutits i höjden och dagligvaror blivit dyrare.

Av detta har en av Sveriges största livsmedelsdistributör uppmanat åkerier att sluta tanka förnyelsebar diesel, för att få ett lägre pris på dagligvaror till sina konsumenter. Det är naturligtvis inte rimligt att som miljömedveten betala 4 kronor mer per liter vid användning av miljödiesel. Det är svårt att förstå att reduktionsplikten på dieselbränsle är högre i Sverige än övriga EU-länder. Detta bidar också till onödigt högt dieselpris. Vi brukar i övriga frågor följa EU, men som synes inte när det gäller reduktionsplikt.