De boende på Sudergården har lägenheter, dessa hyrs till ett förhållandevis högt pris. Där bor de – kanske sista tiden i livet. Då måste livskvaliteten prioriteras liksom också kvaliteten på utförare av de tjänster som tillhandahålls.
IVO:s granskning av äldreboenden har visat på mycket stora brister i vården och omhändertagandet av de äldre. Coronakommissionens granskning och slutsatser bör också beaktas vid kommande upphandlingar. Dessutom har staten tillfört och aviserat kommande tillförsel av betydande ekonomiska medel för att förbättra äldreomsorgen.
Pensionärsorganisationerna, SPF Seniorerna, PRO, SKPF och RPG, inom Regionala Pensionärsrådet Gotland hemställer att få de kvalitetskrav och kriterier som beslutats av socialnämnden vad avser särskilt boende. Vi accepterar inte, att vi vid förfrågningar om dessa kriterier blir hänvisade till att söka på hemsidan.
Lägsta pris ska och får inte var avgörande kriterium vid ny upphandling av verksamheten på Sudergården. Alla de ”skallkrav” som finns i tidigare upphandlingar exempelvis vis Hemse ska självfallet gälla även i detta fall. Utöver detta ska kvalitetskrav enligt nedan avgöra.
Övriga kvalitetskrav som bör viktas och som ska vägas in är till exempel:
- Andel utbildade undersköterskor i dag och åtagande för kommande år.
- Heltidsanställd personal enligt Region Gotlands policy.
- Lokalt tillagade måltider med hög andel lokalproducerade råvaror.
- Nattbemanning enligt EU-direktiv.
- Medicinsk kompetens.
Upphandlingen görs förslagsvis så att det pris per dygn som regionen är beredd att betala fastställs och att anbudsgivarna, utöver att de ska klara fastställda skallkrav, får konkurrera om att ge bästa kvalitet på övriga fastställda och viktade kvalitetskrav.
Vi förväntar oss svar senast i samband med kommande sammanträde i socialnämnden samt att en dialog framgent förs med Regionala Pensionärsrådet.