Det jag undrar över är hur ska en dement person komma ihåg att det är medicinen i den där mackapären?
Ja, visst den ska plinga och påminna men en dement person kommer ändå inte ihåg. Det är vi människor som hjälper dem att komma ihåg och ser till så de verkligen tar sin medicin.
Undrar också hur tänker man att en person som är svag i händerna ska få upp påsen som medicinen ligger i? Jag vet att den som inte får upp påsen i dag kommer inte heller få upp den när det är en robot som ger ut påsen.
Vem ska betala för den här roboten? Vad kostar den? Vem fyller på den? Om något går fel eller personen hamnar på sjukhus, vem sköter om den då?
Det är i alla fall ingen som kommer att spara något på den här dumma idén. Den enda som blir lidande för det här är den person som får en robot i sitt hem. Vart tar den mänskliga kontakten vägen?
Våra gamla behöver få sina korta besök av bland annat hemtjänsten för att ge medicin och se att personen tar sina tabletter och även hur personen mår.
Vi ska vara rädda om varandra
Rosa
SVAR DIREKT
Tack för din insändare och för möjligheten att svara på frågorna. Vi lät under förra året ett antal personer prova läkemedelsautomater. Därför har vi nu en ganska bra förståelse för vilka som kan ha nytta av en sådan.
Läkemedelsautomater är inte till för alla. Det sker alltid en bedömning av individens förmåga. Och det viktigaste av allt är att individen själv vill. De personer som inte vill ha eller inte klarar av att hantera en läkemedelsautomat kommer fortsatt få hjälp av hemtjänsten med att hantera läkemedel.
När en person börjar använda en läkemedelsautomat sker en tät uppföljning av hur det går. Ansvarig sjuksköterska har tillsammans med hemtjänsten även ett fortsatt ansvar att göra uppföljningar.
De flesta som har en läkemedelsautomat är mycket nöjda. Automaten påminner om när det är dags att ta sin medicin. Självkänslan ökar och de mår bättre.
Läkemedelsautomaten gör ett litet snitt i påsen vilket underlättar att få medicinerna ur påsen. Om en person har svårt att få ut medicinen eller ta den är en läkemedelsautomat inte lämplig.
Hemtjänsten fyller på med nya medicinrullar. Om personen ska resa bort går det att få ut rätt antal påsar att ta med eller tillfälligt stänga av apparaten. När personen sedan är hemma igen får denne hjälp med att komma igång med automaten.
Att ha en läkemedelsautomat är kostnadsfritt.
Hos de patienter som även har hemtjänstinsatser innebär en läkemedelsautomat att insatserna kan planeras på ett bättre sätt. Hemtjänsten kan göra fler saker vid besöken istället för flera korta besök då man endast ger läkemedel.