Lämna inte kvar Gotland i fossil-parentesen

Regeringen föreslår att sjöfarten till och från Gotland ska vara sist kvar i den fossila parentesen.

Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann.

Foto: Anna Isaksson

Insändare2024-06-13 21:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU:s sjöfartslagstiftning FuelEU Maritime har förhandlats fram med brett stöd av medlemsländer, EU-parlamentet och EU-kommissionen. Alla är överens om att sjöfarten ska bli miljövägen, med stegvist minskad klimatpåverkan, ökad elektrifiering och landström när fartyget ligger i hamn.

Till år 2030 kan medlemsstater begära undantag från reglerna för resor mellan två hamnar för resor till öar utan väg- eller järnvägsförbindelse till fastlandet och vars invånarantal understiger 200 000. För Sveriges del handlar det om Gotland, som genom åren pekats ut som pilotregion för omställningen till förnybart och effektivt, men som nu enligt regeringens förslag tvärtom ska vara sist kvar i den fossila parentesen. 

Färjetrafiken till och från Gotland släpper ut cirka 180 000 ton koldioxid per år och är statligt upphandlad med ett nytt avtal för 2027–2035. Kostnadsökningen av att denna färjetrafik ska uppfylla klimatkraven som gäller för alla andra färjor, behöver inte drabba gotlänningarna alls – den kan läggas på biljettpriset för fastlänningar och turister eller så kan staten ersätta rederierna för denna. 

De totala utsläppen från EU ökar om Sverige undantar Gotlandstrafiken från dessa krav och från EU:s utsläppshandel ETS som har samma fossila kryphål, då antalet utsläppsrätter inte påverkas. Det är därför Naturvårdsverket skriver att ”Det är svårt att finna klimatpolitiska skäl för att undanta Gotlandstrafiken. Färjetrafiken är med nuvarande teknik och hastigheter ett utsläppsintensivt transportsätt till Gotland vars utsläpp bör prissättas likt andra transportsätt på land, sjön och i luften. Det skulle framstå som inkonsekvent att från svensk del först förorda att införa sjöfarten i EU ETS för att sedan söka undantag för offentligt upphandlad trafik.”

En förlängd fossilparentes har redan införts för färjetrafiken till och från Åland, trots protester från regionen och framsynta, klimatsmarta rederier. Nu trafikeras Åland av färjor som bränner bunkerolja; uselt för klimatet, dåligt för den lokala luftkvaliteten och ytterligare en spik i kistan för vårt känsliga innanhav.

Vi imponeras vi av Destination Gotlands skifte till gas och ambitioner att bli världsledande med vätgasfärjor, liksom att Visby hamn redan har landström såsom EU-förordningen kräver. Vi gläds åt att Region Gotland marknadsför sig som en klimatsmart destination och det känns bra varje gång man laddar elbilen med gotländsk vindkraft eller tankar bilen med lokalt producerad biogas. Allt detta undermineras om regeringens förslag förverkligas.