"Landsbygdsutveckling är så mycket mer än glasskiosker"

I en interpellationsdebatt den 25 mars frågar Anna Hrdlicka (L) Andreas Unger (M) om han ser några möjligheter att inrätta LIS-områden längs Gotlands kuster.

”Landsbygdsutveckling i strandnära läge är så mycket mer än glasskiosker. Det handlar inte om säsongsturism utan om möjligheter att bo och verka hela året”, skriver Liberalernas företrädare i regionfullmäktige.

”Landsbygdsutveckling i strandnära läge är så mycket mer än glasskiosker. Det handlar inte om säsongsturism utan om möjligheter att bo och verka hela året”, skriver Liberalernas företrädare i regionfullmäktige.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2024-04-04 05:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LIS, eller landsbygdsutveckling i strandnära läge är ett undantag som möjliggör viss utveckling längs våra stränder. Svaret från Unger förvånar. 

Inte bara tycks han ha övergivit den linje Moderaterna driver nationell och som Moderaterna, KD och Liberalerna tillsammans driver i regeringen och tidösamarbetet; att strandskyddet måste reformeras. Han hänvisar i sitt svar till hur svårt det är. Han har, även i denna fråga, givit upp. Unger står i dag i helt motsatt position till Moderaterna i riket och mot den linje partiet drivit på Gotland. 

Möjligen är Nato det bästa strandskyddet men Liberalerna vill inte stanna vid det. Vår ambition är en mer strukturerad och långsiktig syn på planering längs stränderna. I dag avslås många dispensansökningar. 

Ambitionen från Liberalerna är inte att släppa byggnationen fri men att se att det finns skäl för dispenser, för att kunna stärka och utveckla landsbygden. Inte bara genom boende utan också genom anläggningar och infrastruktur. 

Till vår stora förvåning dyker Unger upp i radio den 2 april och vill ha fler LIS-områden. ”Lätta på strandskyddet” säger han. Han menar i intervjun i P4 Gotland att det nu behövs fler LIS-områden än de två som föreslås i den nya översiktsplanen. Tvärtemot svaret han gav den 25 mars då restriktivitet skulle råda. Han uppmanar människor att lämna in förslag på områden ”där man kan sätta upp en glasskiosk”  

Det svänger fort i politiken tydligen och det blir otydligt och svajigt, frågan är hur många väljare som hänger med i skiftena. Ordet ”kappvändare” har fått ett ansikte även i den gotländska lokalpolitiken.

Landsbygdsutveckling i strandnära läge är så mycket mer än glasskiosker. Det handlar inte om säsongsturism utan om möjligheter att bo och verka hela året. Vi kan fortfarande inte se det på annat sätt än att de som vill se en reformerad strandskyddslagstiftning med tillämpning på Gotland bör rösta på Liberalerna. Allt annat verkar för osäkert. 

Observandum. I slutet av debatten sa Unger till Anna Hrdlicka ”du ska ju snart bli professor i det här”. Vi vill korrigera detta. Anna H disputerar den 23 maj på en avhandling om medborgardialoger i detaljplanering. Det är en avsevärd skillnad på att bli teknologie doktor och professor.