Landskapsbilden på Fårö är hotad

Många hus på små tomter är affärsidén.

Det omstridda Fåröhuset.

Det omstridda Fåröhuset.

Foto: Skribent

Insändare2020-09-23 20:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fårö är en ö med unika naturvärden och en bebyggelse som av tradition flyter väl in i miljön. Denna harmoni mellan natur och bebyggelse är nu hotad på olika sätt. Ett 30-tal närboende har tidigare protesterat mot bl a den bebyggelse på Simunds 1:81 som tillsammans med tre andra fastigheter finns inträngd mellan Fårögården, landsvägen och en liten väg ner till Sudersand. Huset har dessutom en utformning som kraftigt avviker från omgivningarnas bebyggelse. 

I ett försök att försvara bygglovet framhåller stadsarkitekt Christian Hegardt och ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden Eva Ahlin i media att krav ställts på att fritidshuset skulle ”utformas med hänsyn till bebyggelsentraditionen i området. ” Det aktuella huset är 7 meter högt med ett spetsigt tak. Något liknande lär inte miljö- och byggnadsnämnden hitta i grannskapet om man någon gång skulle åka till Fårö på besök. Är detta kanske en kandidat till region Gotlands arkitektpris eller avser man att skapa en ny bebyggelsetradition?

I protokollen från miljö- och byggnadsnämnden 2019 framgår att nämnden under 2019 en gång sammanträtt utanför Visby – men då inte på Fårö för att studera förhållandena där utan på Bornholm i Danmark. På denna vackra ö finns mycket smakfull och prisbelönt bebyggelse att hämta inspiration ifrån. Förhoppningsvis kan studiebesöket bidra till att i framtiden stoppa bebyggelse som inte alls flyter in på ett naturligt sätt i landskapet, vilket man skickligt lyckats med på Bornholm.

Ett allvarligt problem på Fårö är att ön numera har två företagare på plats som gjort till ”affärsidé” att köpa upp fastigheter och mark på Fårö och sedan stycka upp dem i så små tomter för att bygga så många hus som möjligt och därmed maximera sin vinst. I ett fall utmed samma landsväg som Simunds 1:81 ligger har man dessutom på eget bevåg dragit om sträckningen på en anslutande väg till bebyggelsen längre ner mot Sudersand för att kunna klämma in ännu fler hus utmed landsvägen. Detta projekt med förtätning har dock de boende i närheten i varje fall hittills lyckats stoppa.

I företagarnas affärskoncept – som är en fullt laglig kommersiell verksamhet – ryms knappast något hänsynstagande till naturvärden, bebyggelsens skönhet, tillgång på vatten etcetera, vilket på sikt allvarligt hotar öns skönhetsvärden och attraktion som turistmål. I denna situation är det extra viktigt att både tjänstemän och politiker i miljö- och byggnadsnämnden samt även personalen på Lantmäteriet ser upp med detta i kommande byggärenden och avslår de mest uppenbara fallen av spekulation och orimlig förtätning som är på ingång.