Vi vill se ett samlat grepp från Region Gotlands sida för energi och miljö, där inte bara de penga-ekonomiska aspekterna diskuteras utan även de miljö-ekonomiska och i det här fallet användarvänligheten.
Vid tekniska nämndens senaste sammanträde diskuterades frågan om vem som ska driva återvinningscentralerna på ön framöver. I dag drivs de fem mindre centralerna, Fårösund, Klintehamn, Hemse, Ljugarn och Burgsvik, på entreprenad.
Återvinningscentralerna i Slite och Visby är kvar i regionens regi. Nästa år går avtalstiden ut för de fem mindre, och en ny upphandling ska nu inledas.
Politiken bör ligga i framkant och uppmuntra tekniska nyheter.
Idag balas det insamlade materialet och FTI AB (Förpacknings- & Tidningsinsamlingen) tar det sedan vidare till förpackningsindustrin för tillverkning av nya produkter, t ex glas, metall och wellpapp.
Ett stort problem är dock hårdplasten. Problematiken börjar redan i produktionen av plastförpackningarna. Vi får med oss hem hundratals, om inte tusentals olika sorters hårdplast tillverkad runt om i världen, vid våra inköp av olika produkter. Det mesta går idag inte att sortera ut. En dialog pågår med Region Gotland angående återvinningen och FTI trycker på för noggrannare sortering, så att säga ”renare fraktioner”. Man jobbar också för att det ska finnas efterfrågan på det material som kan återvinnas, det är först när återvunnet används som råvara vid tillverkning av nya förpackningar som man har nått cirkulära materialflöden.
All plast som samlas in på Gotland transporteras till fastlandet för sortering. Förpackningar som kan materialåtervinnas plockas ut ur flödet och materialåtervinns medan de förpackningar som efter sorteringen inte kan materialåtervinnas istället används som ersättning för kol vid cementproduktionen i Slite. Den plast som används vid Cementa kommer inte från den lokala insamlaren utan från särskilda anläggningar för plastsortering på fastlandet.
Chefen för Avfall och återvinning på Region Gotland uttrycker att vi här på ön är mycket bra på att sortera, att medvetenheten kring vikten av att sortera avfallet är hög. Man letar hela tiden nya lösningar för att ta tillvara återvunnet material men Gotland är speciellt då verksamheten måste byggas utifrån ett underlag på cirka 300 000 användare kontra ca 60 000 bofasta.
Regeringen beslutade i somras att Sverige ska ställa om till en cirkulär ekonomi vilket också är en nödvändighet för att nå flera av de globala hållbarhetsmålen. Omställningen kräver handlingsplaner med konkreta åtgärder. Ansvaret för återvinningscentralerna ligger hos Region Gotland och det bör även driften göra.