Långsiktigt ansvar i en svår tid

Socialdemokraterna och Moderaternas budget är en balansgång mellan Region Gotlands långsiktiga behov och våra kortsiktiga ekonomiska utmaningar.

"Vår budget värnar därför personalen och andra nyckelområden samtidigt som den förblir realistisk till vad som är ekonomiskt möjligt" skriver Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M).

"Vår budget värnar därför personalen och andra nyckelområden samtidigt som den förblir realistisk till vad som är ekonomiskt möjligt" skriver Meit Fohlin (S) och Andreas Unger (M).

Foto: Felix Wedjesjö

Insändare2023-11-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår budget värnar därför personalen och andra nyckelområden samtidigt som den förblir realistisk till vad som är ekonomiskt möjligt.

Inflationen slår hårt mot kommuner och regioner runt om i landet. Pensionskostnaderna skjuter i höjden och verksamheterna ser stora kostnadsökningar. Det kommer att bli ett par utmanande år för Region Gotland framåt men tidigare års goda ekonomi har inneburit att vi kunnat bygga upp en god resultatutjämningsreserv.

Personalen är den viktigaste delen av vår verksamhet. Utan dem kan vi inte trygga gotlänningarnas välfärd. Det vore oansvarigt att låta ett eller två svåra år kompromissa vår långsiktiga kompetensförsörjning. 

Därför föreslår vi inga stora nedskärningar utan möter ett planerat underskott med pengar från resultatutjämningsreserven. Resultatutjämningsreserven är till för att dämpa kortsiktiga kriser så nu är rätt tid för att använda en välavvägd del av den. 

Skattehöjningar är inte heller aktuellt i en tid där inflationen och andra prishöjningar slår hårt mot många gotlänningar.  God ekonomisk hushållning innebär att både styra på kort och lång sikt, där det längre generationsperspektivet är viktigare. Vi tar därför i detta exceptionella läge ansvar både för långsiktigt hållbar ekonomi samtidigt som vi fortsatt ska ha en välfärd av hög kvalitet.

På grund av det svåra ekonomiska läget är det inte möjligt att göra stora satsningar men vi ser ändå att vissa verksamheter behöver få tillskott. Därför väljer vi att bland annat skjuta till medel till:

  • Hälso- och sjukvården
  • Arbete mot skadliga partiklar i luften (PM10)
  • Klimatanpassningsplan
  • Byte till klimatvänligare bränsle
  • Anpassad skola (tidigare särskolan)
  • Barnomsorg på kväll och helg
  • Äldreomsorgen
  • Stöd till funktionshindrade
  • Brottsförebyggande arbete
  • Kultur och fritid

Tillskottet till hälso- och sjukvården är historiskt högt (149 miljoner). Vi ser att där finns de största utmaningarna att klara kostnadsökningarna. Sjukvården på Gotland ska ha en hög kvalitet och en god tillgänglighet men det kommer bli en utmaning framåt utan ytterligare tillskott från staten.

Vår budget är en balansgång mellan långsiktiga behov och kortsiktiga utmaningar – det är det bästa alternativet i en svår tid. Så tar vi ansvar för Gotland.