Länsstyrelsen – vår bästa försäkring

De senaste åren har tyvärr hotet mot vår natur och miljö ökat.

"De flesta strandområdena utsätts allt tidigare på året för husbilar som i flera fall letar sig ut i terrängen mer än lovligt." (Husbilarna på bilden står lagenligt uppställda på ställplats).

"De flesta strandområdena utsätts allt tidigare på året för husbilar som i flera fall letar sig ut i terrängen mer än lovligt." (Husbilarna på bilden står lagenligt uppställda på ställplats).

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-12-23 05:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan tycka att med kunskap och erfarenhet borde människor snarare uppträda mer varligt och ansvarsfullt. Men så icke. 

Initiativen från Centerpartiet om försämrat strandskydd och minskade krav på skogsvården utmanar människor och natur. Skogs- och strandägare tjänar på detta men har väl en bebyggelse etablerats strandnära är det ju för alltid en genomgripande förändring för natur och friluftsliv. Sorgligt för en öbo. 

Ett annat ökande hot utgör den ökande turismen. En turism där antalet husbilar har ökat drastiskt. De flesta strandområdena utsätts allt tidigare på året för husbilar som i flera fall letar sig ut i terrängen mer än lovligt. Eller bryr sig ingen längre?

Förr hade vi strandbodar för fiskeredskap, nu verkar en stor andel vara förtäckta strandnära boenden där man upplevs som inkräktare om man vandra förbi vid strandkanten. Vill vi ha det så? 

Turistföretag och Region Gotland vill gärna ha fler turister på ön men åtgärderna för att hantera en ökad belastning verkar svikta. Att skapa och stödja sommarintäkter, som inte nödvändigtvis beskattas här, blir allenarådande. Problem med vattentillgång och sophantering får hanteras …. senare? 

Nu är vi dock lyckligt lottade att ännu ha länsstyrelsen som kan förebygga och ingripa om vår natur hotas. Har ibland undrat var vi varit om länsstyrelsen inte kunnat värna den natur vi ändå har? Länsstyrelsen är kanske Gotlands viktigaste försäkring.

Jag hoppas att så många som möjligt inser värdet av länsstyrelsens arbete och kan stötta och uppmuntra detta. Det är upprörande som skedde i fjol att felparkerade husbilsägare inte bara vägrar flytta på sig efter tillsägelse utan även beter sig riktigt dåligt. Kanske behöver polis finnas med ibland för att sätta tryck bakom åtgärder och hantera individer som inte kan uppföra sig. Då sprids kanske en bild av att brott inte lönar sig i stället för bilden av ett laglöst land. 

Hade inte länsstyrelsen funnits hade vattenbrist och föroreningar sannolikt varit svårare och situationen mer akut. Särskilt i mer komplicerade fall kring industriella tillståndsprövningar och kontroller är det nödvändigt med kompetens och förmåga att stävja olaga verksamhet, slarv eller kortsiktiga vinstintressen på bekostnad av vår natur. 

En stor eloge åt vår kunniga och engagerade personal på länsstyrelsen! Kämpa på!