Lärare måste få ett hållbart arbetsliv

Att sänka kraven i skolan är att svika eleverna.

"Att Anna Ekström går ut med tanken att man ska sänka kraven för att fler ska klara målen i skolan är oroväckande. Man sparar pengar genom att inte ge elever det stöd de har rätt till. "

"Att Anna Ekström går ut med tanken att man ska sänka kraven för att fler ska klara målen i skolan är oroväckande. Man sparar pengar genom att inte ge elever det stöd de har rätt till. "

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2021-09-14 06:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolans dag instiftades av Lärarnas Riksförbund för att sätta fokus på skolan och på de insatser som görs varje dag av landets lärare och studie- och yrkesvägledare. Pandemin har bidragit till att skolans betydelse har uppmärksammats som aldrig förr. Skolan har i hög grad gjort det möjligt för Sverige att möta pandemin med den strategi man tror på. 

I dag är en dag då vi vill påminna landets politiker om att många viktiga frågor fortfarande väntar på sin lösning. Särskilt angeläget är det att politikerna tar tag i lärarnas tunga arbetsbelastning. Och det brådskar! 

Att lärare har goda förutsättningar att bedriva högkvalitativ undervisning är en grund för våra elevers kunskapsutveckling – och därmed för hela Sveriges framtid. Det är inte för stora ord, eftersom grunden för hela samhället läggs i skolan. 

Att Anna Ekström går ut med tanken att man ska sänka kraven för att fler ska klara målen i skolan är oroväckande. Man sparar pengar genom att inte ge elever det stöd de har rätt till. 

Det är ett svek mot eleverna och ett hot mot vårt samhälles utveckling. Utbildning måste ses som en nödvändig investering och inte en kostnad!

Därför krävs det att våra kommunpolitiker fattar beslut som garanterar att det i varje skola finns tillräckliga resurser och att lärare ges tid att fokusera på läraryrkets kärna, undervisningen.  

Under lång tid har undervisningstiden ökat och övriga arbetsuppgifter blivit fler. Tiden för planering och efterarbete av undervisningen det som faktiskt avgör utbildningens kvalitet har krympt genom åren. Lärare måste få ett hållbart arbetsliv. För egen del, men också för Sveriges.

Den lärarbrist som råder är mycket allvarlig. Den riskerar att leda till att den redan tunga arbetsbelastningen ökar ytterligare.  Konsekvenserna blir förödande, inte bara för lärarna själva, men också för eleverna och i förlängningen för hela samhället.  

Kommunpolitiker måste aktivt arbeta för hållbara villkor för lärare, så att yrkesverksamma orkar stanna kvar och att fler vill bli lärare. Kanske något annat måste stå tillbaka i kommunens budget. Lärarnas Riksförbund förutsätter att lärarna är en självklar prioritering för Region Gotland.

Vi som lär Sverige, vet vad som behöver förändras för att vi ska kunna leverera det som förväntas av oss. Nu hoppas vi att ni som är ytterst ansvariga för skolan på Gotland visar att ni står på lärarnas sida.