Tror Saga Carlgren att någon fifflat undan stora belopp för egen räkning? Har pengar gått till vinstutdelning? Nej. I alla fall inte om man läser årsredovisningarna.
Ja, det lättaste sättet att få klarhet är väl att fråga styrelsen, som är de som ger uppdrag till bolagets ledning, där har Vänsterpartiet representanter. Då kan också frågan om ett nytt huvudkontor ställas. För i dag sitter Gotlandshem i lokaler som ägs av Kuststaden, en lösning som kanske inte är långsiktigt den bästa eller effektivaste.
Jag menar att artikeln späder på den våg av negativitet och gnäll som nu omger Gotlandshem och som dess anställda får ta smällarna för. Denna kritik och alla frågor borde riktas till politiken och styrelsen – där de hör hemma. Saga Carlgren själv är ju högt uppsatt politiker. En fråga på insändarplats är kanske inte effektivt för att finna svar – men den underblåser missnöje.
Om man läser på om vad som händer i Gotlandshem i dag ser man att det är att det är ett annat bolag än tidigare. Redan vid försäljningen 2018 stod det klart att försäljningsinkomster inte var hela lösningen. Gotlandshem bedriver i dag en aktiv förvaltning och arbetar med att sänka kostnader och förnya arbetssätt. Värt att notera att lånekostnaderna har gått ner, tack vare att man aktivt lyckats sänka räntorna. Bolaget bygger i en högre takt än på många år. Men, ingen kan i dag bygga utan att låna.
Carlgren efterlyser ”gott om hyresrätter” som ”människor har råd att bo i”. Dessa argument har klingat sedan den svenska allmännyttans födelse. Då skulle 30 procent anses vara som skäligt att lägga på sitt boende. I dag lägger vi i genomsnitt 27 procent av disponibel inkomst på att bo. En siffra som varierar beroende på hushållets sammansättning och ålder. Par lägger till exempel mindre del än den som bor själv.
Många lyfter fram Wien som ett exempel på en fungerande kommunal bostadssektor. Men där har enorma summor pumpats in i verksamheten under mer än 100 år – inte utan problem. Att bygga upp en liknande modell i Sverige eller på Gotland är helt orealistiskt. Sannolikt består en fungerande hyressektor av en kombination av privata och allmännyttiga bolag. Privata hyresvärdar är inte ”sämre” för de måste göra vinst – det måste allmännyttan också.
Om Gotland ska ha ett allmännyttigt bostadsbolag måste det tillåtas att utvecklas till ett modernt bolag och drivas professionellt. Annars är avveckling enda vägen.