Låt Cementa utvecklas istället för att avvecklas

I en insändare den 1 mars skriver debattören Calle Ludvigsson att Cementa i Slite borde flyttas till Norge.

Två tredjedelar av Sveriges cementbehov.

Två tredjedelar av Sveriges cementbehov.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2021-03-08 12:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rad anledningar listas, till exempel att fabriken släpper ut stora mängder koldioxid, att grundvattnet kommer sina om täkterna utökas och att spillvärmen slösas eftersom den inte återvinns. Det finns skäl att bemöta dessa påståenden.

Till att börja med kan vi slå fast att stora industrier inte är särskilt enkla att flytta på. Det finns få eller inga anledningar att flytta Cementas fabrik bort från en plats där kalkstenen håller hög kvalitet – det vore ju som att försöka öppna en gruva på en plats där det inte finns metaller att utvinna. Industrier placeras inte planekonomiskt, de startar där förutsättningarna är goda.

I sin text skriver skribenten att Cementa släpper ut 6 000 ton koldioxid per dygn. Den verkliga siffran är mindre än hälften, runt 2 700 ton. Dessutom är Cementa på väg att utveckla CCS-teknik (carbon capture and storage) vilket pekats ut nationellt som en helt avgörande teknik för att nå klimatmålen. Här har Gotland chansen att ta ett verkligt jättekliv mot klimatneutralitet.

Om planerna på CCS förverkligas ökar elbehovet hos Cementa avsevärt. Vi moderater menar att detta är en av anledningarna till att en tredje elkabel till Gotland behövs. Vår oro är att regeringens energipolitik – där man stänger fullt fungerande koldioxidneutrala kärnkraftverk – kommer att driva alltmer industri ut ur Sverige. Därför fortsätter vi driva på i Sveriges riksdag för att ge Gotland en tredje kabel och öka investeringarna i elnätet.

Vidare skrivs det att Cementa riskerar grundvattnet på norra Gotland. Men de täkter som Cementa öppnat är tvärtom en tillgång i arbetet med att säkra vattnet. Om företaget kommer igång med den planerade vattenreningen och lagringen i bland annat Spillingsdammen i Slite så kommer det innebära mer vatten till orten och lägre kostnader för Region Gotland. Slutligen nämns att spillvärmen inte används, vilket också är felaktigt. Slite försörjs med fjärrvärme och överskottet av spillvärme driver en ångturbin på 6 MW som producerar el.

Cementas höga skorstenar är landmärken som bidrar till bilden av Slite. Vissa uppskattar det och andra inte. Men oavsett ståndpunkt går det inte att komma ifrån faktumet att Slitefabriken är en viktig komponent i svensk industri. Två tredjedelar av Sveriges cementbehov täcks av produktionen här. Skulle fabriken stängas tvingas vi istället importera cement från länder med lägre miljökrav. Vem vinner på det?