Där kan rekreationsmöjligheter samsas med biologisk mångfald och effektiv skogsskötsel med höga virkesuttag. Staten eller EU ska inte detaljstyra. Det leder till sämre förutsättningar för alla.
Skogens ägande- och brukandeformer är viktig för många delar av Sverige och allra helst på den gotländska landsbygden!
Avverkningsstatistik visar att enskilda skogsägare i södra Sverige har ökat skogsuttagen per hektar med 76 procent sedan 1984. Det totala virkesförrådet har ökat med 55 procent mellan 1955 och 2019. Detta visar att skogen sköts väl i Sverige.
I södra Sverige visar Sveriges Lantbruksuniversitet och Linnéuniversitetets forskning att planterade föryngringsytor binder mer koldioxid än som avgår redan efter 7 - 13 år. Välskött skog fångar mest koldioxid och i fullvuxen skog minskar kolsänkan efter hand. Ju produktivare skog – dess bättre kolsänka.
Naturrestaureringslagstiftningen, som snart börjar gälla, kan om den är rätt utförd vara positiv för miljön. Men då krävs lokala anpassningar och ett samarbete mellan ägare och myndigheter, eftersom naturen skiftar mycket mellan områden.
Enskilt ägande i familjeskogsbruk är den bästa garanten för ett mångsidigt skogsbruk där biologisk mångfald och produktivitet kan samsas på ett bra sätt. Men det kräver ett starkt skydd av det enskilda ägandet. Staten och EU får inte detaljstyra på ett sätt som begränsar handlingsfriheten, eller bygger upp administration som försvårar för den enskilde.
EU:s politik påverkar dock skogen, oavsett om vi tycker det är bra eller inte. Därför måste Sverige engagera sig i förhandlingarna och se till så att besluten som fattas är bra för Sverige, för våra skogar och för våra skogsägare. Centerpartiet tar det ansvaret i Bryssel. Vi sitter inte bara och surar och vägrar förhandla, som våra regeringspartier gjort.
Skogen ger oss rekreationsmöjligheter, energi, byggmaterial, textilier, hälsoprodukter och mycket mer. Lokalt anpassade skogsbruksmetoder i ett småskaligt familjeskogsbruk ger bäst förutsättningar att lyckas med detta.
Vi måste hitta den väg framåt där vi ger skogsbruket bra möjligheter att både producera alla de framtida råvaror som efterfrågas. Och samtidigt skapa fortsatt biologisk mångfald i kombination med lokala intressen så som beteshävd, jakt och friluftsliv.